Canada

Voor natuurliefhebbers vormt Canada dé topbestemming: eindeloze wouden, helderblauwe meren, bergen met besneeuwde toppen, ruige en grillige kustgebieden en de kans om een grizzly, ijsbeer, eland of walvis van dichtbij te zien.

Canada is na Rusland het grootste land ter wereld en bijna net zo groot als heel Europa. Het gigantische land is zeer dunbevolkt. In het noorden wonen de oorspronkelijke bewoners, de Inuit en Métis. In het iets drukker bevolkte zuiden wonen de afstammelingen van Europese en Aziatische immigranten. Canada is daardoor net zo’n culturele smeltkroes als de Verenigde Staten.

De natuur kent diezelfde verscheidenheid. Langs de westkust wordt het landschap gedomineerd door de majestueuze Rocky Mountains. Weinig gebieden ter wereld zijn gezegend met zoveel natuurschoon als de provincies Alberta, British Colombia en Yukon.

De Rockies

In Yukon vindt je de hoogste bergen op het Amerikaanse continent. Pieken van boven de 4000 meter zijn niets bijzonders. Uitschieter is de Mount Logan, met bijna 6000 meter de allerhoogste. Omdat de provincie zo noordelijk ligt vind je hier ook veel gletsjers en ijsvelden. Het grootste deel van deze provincie bestaat nog uit ongeschonden wildernis, waar je volledig alleen kan ronddwalen.

British Columbia biedt adembenemende landschappen: glasheldere gletsjermeren, besneeuwde bergtoppen, watervallen, dichte bossen en langs de kust een stuk zeer bijzonder gematigd regenwoud met ceders en pijnbomen. De steden Victoria op Vancouver Island en Vancouver mogen er ook zijn. Vancouver is zelfs officieel verkozen tot de meest aangename stad om in te wonen.

Het meest in het oog springende deel van Alberta is ongetwijfeld het zuidwesten waar nationale parken zoals Jasper, Banff en Waterton Lakes liggen. Het spectaculaire landschap trekt jaarlijks duizenden toeristen uit de hele wereld. De weg tussen Jasper en Banff, de Icefields Parkway, behoort tot de mooiste routes ter wereld.

Wuivende tarwe

Ten oosten van de Rocky Mountains is het landschap totaal anders. Hier beginnen de enorme prairiegebieden en graanvelden die het midden van Canada domineren. Dis is niet het mooiste stuk Canada, alhoewel een eindeloze vlakte met wuivende tarwe ook zijn aantrekkelijke kanten heeft. Vooral het opkomen en ondergaan van de zon levert mooie vergezichten op.

De kale prairie gaat verder naar het oosten over in de uitgestrekte bossen van Ontario en Quebec. Dit deel van Canada kan je het beste in de herfst tijdens de Indian Summer bezoeken wanneer de bomen getooid zijn in unieke kleuren: een prachtig palet van geel, oranje, dieprood en purper.

Futuristisch

Ontario is het Engelstalige, geïndustrialiseerde centrum van Canada en zijn hoofdstad Toronto is de belangrijkste handels- en industriestad van Canada. De skyline van Toronto met zijn 553 meter hoge CN-toren oogt futuristisch, maar schijn bedriegt. Toronto is niet claustrofobisch, maar verrassend leefbaar.

In Quebec liggen twee van Canada’s mooiste steden: het kosmopolitische Montreal en het schilderachtige Quebec. Deze bijna volledig Franstalige stad is de enige versterkte stad van Noord-Amerika en bezit een historisch centrum met smalle straatjes en charmante winkeltjes.

De Atlantische Oostkust is grillig en ruig. In Nova Scotia liggen overal baaien en inhammen die een prima bescherming bieden voor de vissersdorpjes. Langs sommige stukken waait het zo hard dat er geen bomen kunnen groeien, maar in andere delen zorgen de combinatie van het zoute water van de zee en het zoete water van rivieren voor unieke ecosystemen waar nog bijzondere planten en bomen groeien die zijn overgebleven uit de laatste ijstijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content