Campinguitbaters niet te spreken over plan Zuhal Demir

© Getty

RECREAD, de Vlaamse federatie van kampeerbedrijven, vraagt om een ‘verhelderend gesprek’ met minister van Toerisme Zuhal Demir. De Vlaamse kampeerondernemers zijn niet te spreken over het plan om kampeerplekken in natuurgebieden aan te bieden.

De Vlaamse kampeerbedrijven hebben de afgelopen maanden zeer zwaar geleden onder de coronacrisis. ‘Onze toeristische kampeerondernemers zagen zo’n dertig procent van hun jaaromzet reeds verloren gaan en dat in een sector die zich kenmerkt door grote investeringen en vaste kosten. Veel kampeerondernemers vechten nu voor hun voortbestaan’, zegt Dirk Metsu van RECREAD.

De sector is dan ook zeer verbaasd dat de minister net nu, en zonder voorafgaande consultatie van de sector, vrij kamperen in de natuur gaat promoten. ‘Terwijl de toeristische kampeersector nu noodlijdend is door de coronacrisis, zet de minister in op betalend wildkamperen in de natuur georganiseerd door de overheid’, klinkt het.

Angst voor toekomst

Ook vreest de sector dat het tijdelijke project ook na de coronacrisis behouden zal worden. ‘Voor campings gelden allerlei normen inzake hygiëne, afval, kwaliteit en niet in het minst inzake brandveiligheid om zo de veiligheid te verzekeren’, aldus de federatie. ‘Erkende kampeerbedrijven zijn ook naar ruimtelijke ordening perfect in orde. Een juiste ruimtelijke bestemming is overigens een uitbatingsvoorwaarde in het Vlaams Logiesdecreet. Dit lijkt hier niet het geval met het project van ANB want gelegen in natuurgebied. Overtreedt de overheid nu de eigen regels?’

De federatie wijst er ook op dat de overheid in het verleden campings heeft verwijderd uit natuurgebieden en dat er vandaag nog campings zijn die natuurgebied bezitten maar dit niet mogen gebruiken. Dat het Agentschap Natuur en Bos nu wel kampeeractiviteiten organiseert via het vehikel Natuurinvest, ziet ze dan ook als een mooi precedent voor de private kampeersector om het begrip recreatief medegebruik uit te laten breiden.

‘Wij lezen dat dit initiatief van minister Demir kadert in het steunen van de toeristische sector. Wij durven ons af te vragen op welke manier dat dit de Vlaamse kampeerbedrijven ten goede komt?’, aldus Metsu nog. RECREAD rekent er ook op dat de professionele kampeersector binnenkort uitgenodigd zal worden voor een gesprek over dit initiatief van de minister en van het Agentschap Natuur en Bos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content