Californië al 102 miljoen bomen verloren aan droogte

© iStockphoto

De aanhoudende droogte in de Amerikaanse staat Californië leidt tot een massale sterfte van bomen. Volgens de Amerikaanse dienst voor Bosbeheer verloor de staat al 102 miljoen exemplaren.

Uit verkenningsvluchten door de U.S. Forest Service blijkt dat sinds mei van dit jaar opnieuw 36 miljoen bomen zijn gestorven. Het totale aantal dode bomen komt daarmee op 102 miljoen sinds het begin van de droogte in 2012.

De massale sterfte doet de kans op bosbranden sterk toenemen. “Deze dode en stervende bomen verhogen het risico op bosbranden en bemoeilijken onze inspanningen om op een veilige en efficiënte manier met branden om te gaan”, zegt Tom Vilsack, de Amerikaanse minister voor Landbouw.

Kever

Het gebrek aan water is niet het enige probleem voor de bomen. Als ze gedehydreerd en verzwakt zijn, krijgen heel wat bomen de genadeslag van de boomschorskever. Boswachters zeggen sinds het begin van de droogte een duidelijke opmars van de kever te zien.

De bomen verdedigen zich normaal tegen de kever met een kleverig hars, maar dat wordt normaal gezien naar buiten geduwd door het water in de stam. Als de boom verdroogt, kan niet genoeg hars geproduceerd worden en krijgt de kever vrij spel.

1200 jaar

De droogte in Californië is volgens wetenschappers de ergste in 1200 jaar. De Universiteit van California berekende het economische verlies voor 2014 alleen al op 2,2 miljard dollar en 17.000 banen.

De meeste dode bomen bevinden zich in het centrum en het zuiden van de Sierra Nevada, maar duiken ook steeds vaker op in het noorden van de staat. De U.S. Forest Service verwacht dat in 2017 nog veel meer bomen zullen sterven. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content