Buitenlandse Zaken: mijd het Taksimplein in Istanbul

© Reuters

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken raadt de Belgen in Turkije aan zich niet naar het Taksimplein in Istanbul en de wijk Kizilay in Ankara te begeven.

Dat blijkt uit een mededeling op de website van de FOD, naar aanleiding van de onlusten in Turkije.

Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben het politiegeweld aan de kaak gesteld. Amnesty International meldt bovendien dat er al twee doden zijn gevallen en meer dan duizend gewonden. Die cijfers zijn niet door officiële bronnen bevestigd.

Sinds vrijdag 31 mei voeren manifestanten betogingen tegen het beleid van eerste minister Recep Tayyip Erdogan. De protestbeweging begon als een manifestatie tegen een bouwproject nabij het Taksimplein en de wijk Besiktas, die daarna uitbreidde naar andere Turkse steden.

De politie reageerde met geweld, waarover Catherine Ashton, buitenlandverantwoordelijke van de Europese Unie, haar bezorgdheid

uitdrukte. Ze roept op tot terughoudendheid bij alle partijen en dat via dialoog een vreedzame oplossing wordt gezocht.

Nieuwe manifestaties niet uitgesloten

De FOD Buitenlandse Zaken verzekerde nog dat in de rest van het land, “en zeker in de toeristische streken”, de betogingen vreedzaam zijn verlopen. De FOD oordeelt dat op dit moment probleemloos naar Turkije gereisd kan worden.

Niettemin kunnen nieuwe manifestaties de komende dagen en weken niet uitgesloten worden. Buitenlandse Zaken raadt daarom aan het Taksimplein in Istanbul en Kizilay in Ankara te vermijden. “Hou in dat geval ook rekening met ernstige verstoringen van het lokale openbaar vervoer”, aldus nog het reisadvies. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content