Buitengewoon Brussel

© Catherine Lommee

Waar?

Brussel

Waarom?

2017 is het jaar van René Magritte. Vijftig jaar geleden overleed de surrealistische kunstenaar en dat wordt in onze hoofdstad een jaar lang gevierd.

Wat valt er te beleven?

Gegidste wandelingen, audiogidsen voor kinderen in het Magritte Museum, dit najaar nieuwe expo’s in het Magritte Museum en in het Atomium, en meer.

Hotel?

Druum ligt in de beruchte Duivelshoek van Brussel, de driehoek tussen de Dansaertstraat, het kanaal, en de Fabrieksstraat. Eind negentiende eeuw was dit een volkse wijk van havenarbeiders, straatlopers en, volgens de legende, duivelbezweerders. De voorbije decennia werd de wijk met respect verbouwd en in een van de huizen kreeg de B&B Druum onderdak.

Karine Van Doninck, professor biologie in Namen, en haar man Jo Huygh, architect, zijn de eigenaars van het prachtige pand. Hun eigen woning bevindt zich diep achterin het herenhuis. Vooraan liggen zes ruime gastenkamers, met hoge plafonds, grote ramen en heerlijke bedden. Elke kamer werd aangekleed door een andere kunstenaar, die volledig carte blanche kreeg. Het resultaat oogt fantastisch : in de ene kamer slaap je onder een kleurrijke lichtinstallatie bedacht door Hidde van Schie. Een andere kamer werd omgedoopt tot een soort van archiefkamer door kunstenaars Frederic Bernier en Yann Leguay van het collectief HS63. Zij besloten de sporen van renovatie in deze ruimte terug bloot te leggen. De bakstenen muren en oude staldeuren geven de kamer een warme uitstraling.

Het ontbijt is mooi verzorgd en achter ieder product schuilt een verhaal. Brood en koffiekoeken komen van La Maison Sirre, de kaas uit een kaaswinkel in Bocholt, en de confituur wordt gemaakt door Circus Zonder Handen, een Brusselse sociaal-inclusieve circusschool. De heren die het ontbijt verzorgen zijn Joris en Jonas, muzikanten bij de Brusselse rockgroep Jacle Bow, en tegelijk de dagelijkse gastheren van deze buitengewone B&B.

Kamers vanaf 110 euro voor 2 personen, ontbijt inbegrepen. Druum, Hopstraat 63, 1000 Brussel, 02 472 05 42 40, druum.be

TIPS

Café Velvet: vlak bij het Sint-Katelijneplein ligt deze koffiebar van Ilse Geyskens. Ze deed haar eerste bar open in Medellín, Colombia, en nu heeft ze ook dit adres in Brussel. Café Velvet levert koffie aan Druum.

Mima: dit nieuwe museum voor hedendaagse kunst opende in april vorig jaar aan het kanaal. Op 3 februari begint er een expo van de Amsterdammer Boris Tellegen.

San: een laagdrempelige bistro van de Waalse chef Sang-Hoon Degeimbre op de Vlaamsesteenweg. Alle gerechten worden hier geserveerd in kommetjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content