Buitengewone ontdekking in het Circus Maximus in Rome

© iStockphoto

Restanten van de schitterende triomfboog ter ere van Titus, de keizer uit de eerste eeuw die de stad Jeruzalem met de grond gelijkmaakte, zijn opgegraven in centraal Rome.

Dat maakten de lokale autoriteiten bekend. Ze noemden de ontdekking “buitengewoon”.

Een andere triomfboog die is opgedragen aan Titus, die in 81 n.chr. overleed, staat in het Forum Romanum. Marmeren sokkels, travertijnen vloeren en andere fragmenten van een tweede monument ter ere van hem werden gevonden door archeologen die aan het ene eind van het Circus Maximus, een groot stadion voor wagenrennen, aan het graven waren. Dat deelde de afdeling cultuur van de gemeente Rome mee in een communiqué.

De restanten, die werden gevonden onder met water gevulde rotslagen, zullen over enkele dagen opnieuw met aarde bedekt worden totdat er geld is gevonden om site volledig uit te graven en de fragmenten van de triomfboog weer in elkaar te passen.

De autoriteiten vermoeden dat het monument drie gewelven heeft, vier vrijstaande zuilen en vier pilasters. Zegevierende generaals en keizers stapten gewoonlijk in een optocht onder de triomfbogen door om militaire overwinningen te vieren in het Circus Maximus.

De gemeente Rome zei dat de triomfboog zeker tot de achtste eeuw rechtop stond. Tegen de 12de eeuw werd de centrale zuil opgenomen in een middeleeuws aquaduct. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content