Brusselse musea kregen minder bezoekers over de vloer door terreuralarm

De expo's in Bozar hadden minder te lijden onder het terreuralarm. © Wim Denolf

De Brusselse musea kregen in 2015 3,3 procent minder bezoekers over de vloer dan in 2014. De daling is volgens VisitBrussels volledig toe te schrijven aan de lockdown van Brussel na de terreuraanslagen in Parijs.

December was een rampmaand voor alle hoofdstedelijke musea. VisitBrussels zag een daling van het bezoekersaantal van 23 procent tegenover december 2014. In november bedroeg de terugval zelfs 26 procent. Sommige musea telden in januari nog altijd 30 procent minder bezoekers.

In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) moeten de bezoekers sinds de lockdown ook door extra veiligheidspoorten. De kostprijs van de veiligheidsinvesteringen bedroeg 45.000 euro. Daarnaast kreeg het museum te maken met terugvallende bezoekerscijfers. Woordvoerder Samir Al-Haddad. “Globaal was 2015 een beter jaar dan 2014. Maar het jaareinde was een drama. In december viel het bezoekersaantal met 32 procent terug. We schatten de gederfde inkomsten tussen de sluiting en de moeilijke maand december op zeker 200.000 euro”, zegt hij.

Van de grote musea lijkt enkel Bozar de dans te ontspringen. Na enkele dagen stegen de bezoekersaantallen alweer naar het niveau van voor de terreurdreiging, luidt het daar. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content