Dat meldt de federale politie. Het nieuws wordt aangekondigd naar aanleiding van een reportage van het Eén-magazine Volt, waarin vraagtekens worden geplaatst bij de identiteitscontrole op de luchthaven.

In de Volt-reportage is te zien hoe twee undercoverreporters erin slagen om met een valse identiteit het vliegtuig te nemen naar Londen, dat niet in de Schengenzone ligt. Hoewel de twee reporters met elkaar van identiteitskaart hebben gewisseld, slagen ze er toch in om op Brussels Airport door de douanecontrole te raken.

In een reactie daarop laat Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie, nu weten dat er vanaf volgende zomer op de nationale luchthaven e-gates zullen komen. Dat zijn sluizen waarin de reizigers hun identiteitskaart elektronisch laten screenen. Ook de uiterlijke kenmerken van de reiziger worden gescand, waardoor het niet meer mogelijk zou zijn om met iemand anders zijn identiteitskaart of paspoort te reizen.

Menselijke controle

"We zullen vanaf volgende zomer zes van die apparaten installeren op Brussels Airport", zegt De Waele. "De e-gates zullen ingezet worden om EU-burgers te controleren die naar een land buiten de Schengenzone reizen." De menselijke controle blijft wel bestaan, zo benadrukt De Waele nog. De woordvoerder maakt zich sterk dat situaties zoals die in de Volt-reportage op die manier "waarschijnlijk niet meer kunnen gebeuren".

De e-gates worden momenteel al in verschillende buitenlandse luchthavens - waaronder Schiphol - gebruikt. Bij een positieve evaluatie zullen er in de toekomst mogelijk nog meer e-gates geplaatst worden op de Belgische luchthavens. (Belga/MS)

Dat meldt de federale politie. Het nieuws wordt aangekondigd naar aanleiding van een reportage van het Eén-magazine Volt, waarin vraagtekens worden geplaatst bij de identiteitscontrole op de luchthaven. In de Volt-reportage is te zien hoe twee undercoverreporters erin slagen om met een valse identiteit het vliegtuig te nemen naar Londen, dat niet in de Schengenzone ligt. Hoewel de twee reporters met elkaar van identiteitskaart hebben gewisseld, slagen ze er toch in om op Brussels Airport door de douanecontrole te raken. In een reactie daarop laat Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie, nu weten dat er vanaf volgende zomer op de nationale luchthaven e-gates zullen komen. Dat zijn sluizen waarin de reizigers hun identiteitskaart elektronisch laten screenen. Ook de uiterlijke kenmerken van de reiziger worden gescand, waardoor het niet meer mogelijk zou zijn om met iemand anders zijn identiteitskaart of paspoort te reizen.Menselijke controle "We zullen vanaf volgende zomer zes van die apparaten installeren op Brussels Airport", zegt De Waele. "De e-gates zullen ingezet worden om EU-burgers te controleren die naar een land buiten de Schengenzone reizen." De menselijke controle blijft wel bestaan, zo benadrukt De Waele nog. De woordvoerder maakt zich sterk dat situaties zoals die in de Volt-reportage op die manier "waarschijnlijk niet meer kunnen gebeuren". De e-gates worden momenteel al in verschillende buitenlandse luchthavens - waaronder Schiphol - gebruikt. Bij een positieve evaluatie zullen er in de toekomst mogelijk nog meer e-gates geplaatst worden op de Belgische luchthavens. (Belga/MS)