De maatregel werd in juni aangekondigd door het moederhuis Lufthansa Groep en geldt dus ook voor Lufthansa, Swiss en Austrian Airlines. GDS is de informatietechnologie waarlangs bijvoorbeeld reisagenten tickets boeken. De kosten voor het gebruik van dat kanaal liggen heel hoog, aldus de luchtvaartmaatschappij.

Voor reisagentschappen is er voor oplossingen gezorgd waardoor ze rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij tickets kunnen boeken en dus de toeslag vermijden. De Europese vereniging van reisbureaus en touroperators ECTAA diende in juli wel reeds een klacht in bij de Europese Commissie tegen de Lufthansa Groep.

Ook de populaire prijsvergelijkingswebsites voor vliegtickets kunnen gebruik maken van GDS-systemen, al is dit niet noodzakelijk altijd het geval.

De maatregel werd in juni aangekondigd door het moederhuis Lufthansa Groep en geldt dus ook voor Lufthansa, Swiss en Austrian Airlines. GDS is de informatietechnologie waarlangs bijvoorbeeld reisagenten tickets boeken. De kosten voor het gebruik van dat kanaal liggen heel hoog, aldus de luchtvaartmaatschappij. Voor reisagentschappen is er voor oplossingen gezorgd waardoor ze rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij tickets kunnen boeken en dus de toeslag vermijden. De Europese vereniging van reisbureaus en touroperators ECTAA diende in juli wel reeds een klacht in bij de Europese Commissie tegen de Lufthansa Groep. Ook de populaire prijsvergelijkingswebsites voor vliegtickets kunnen gebruik maken van GDS-systemen, al is dit niet noodzakelijk altijd het geval.