Brussel is de vierde drukste stad van Europa. Dat blijkt uit de TomTom Congestion Index, die een beeld en een analyse moet geven van de verkeersopstoppingen in grote Europese steden.

De reistijd in onze hoofdstad duurt gemiddeld 34 procent langer dan wanneer het verkeer in de stad vlot kan doorrijden, en 82 procent langer in de ochtendspits. De index is gebaseerd op de daadwerkelijke reistijden van automobilisten die het totale wegennet gebruiken.

De verkeersdatabase omvat meer dan vijf biljoen datametingen en groeit met vijf miljard metingen per dag. Het gemiddelde congestieniveau voor alle steden die in Europa geanalyseerd werden, is 24 procent hoger dan wanneer het verkeer gewoon kan doorrijden.

In de top tien van steden met de meeste verkeersopstoppingen wordt Brussel enkel voorafgegaan door Warschau, met 42 procent congestieniveau, Marseille (41 procent) en Rome (34 procent). De metingen werden gedaan van januari tot en met maart 2012. Het is de eerste Congestion Index van TomTom. Het bedrijf zal in de toekomst elk kwartaal zo'n index publiceren. (Belga/RDM)

Brussel is de vierde drukste stad van Europa. Dat blijkt uit de TomTom Congestion Index, die een beeld en een analyse moet geven van de verkeersopstoppingen in grote Europese steden. De reistijd in onze hoofdstad duurt gemiddeld 34 procent langer dan wanneer het verkeer in de stad vlot kan doorrijden, en 82 procent langer in de ochtendspits. De index is gebaseerd op de daadwerkelijke reistijden van automobilisten die het totale wegennet gebruiken. De verkeersdatabase omvat meer dan vijf biljoen datametingen en groeit met vijf miljard metingen per dag. Het gemiddelde congestieniveau voor alle steden die in Europa geanalyseerd werden, is 24 procent hoger dan wanneer het verkeer gewoon kan doorrijden. In de top tien van steden met de meeste verkeersopstoppingen wordt Brussel enkel voorafgegaan door Warschau, met 42 procent congestieniveau, Marseille (41 procent) en Rome (34 procent). De metingen werden gedaan van januari tot en met maart 2012. Het is de eerste Congestion Index van TomTom. Het bedrijf zal in de toekomst elk kwartaal zo'n index publiceren. (Belga/RDM)