Brussel maakt programma Carolus festival bekend

© E. Denhier, VisitBrussels

Het festival Carolus V heeft in Brussel het programma voor 2014 met onder andere een middeleeuws dorp in het Warandepark bekendgemaakt.

Het festival Carolus V heeft in Brussel het programma voor 2014 met onder andere een middeleeuws dorp in het Warandepark bekendgemaakt.

De editie van dit jaar komt nu donderdag op gang met een eerste historische nocturne, georganiseerd in het Brussels Broodhuis, en zal afgesloten worden met de Ommegang op 1, 2 en 3 juli.

Het Paleis op de Coudenberg zal zijn deuren openen op zondag 1 juni voor een familiedag. Het zal mogelijk zijn om daar de personages van de Ommegang te ontmoeten.

Keizer Karel V regeerde van 1515 tot 1555, en maakte van Brussel een machtscentrum voor zijn rijk. Meestal was hij zelf ook in Brussel. “Hij is opgevoed bij ons in de traditie van de ridders van de Orde van het Gulden Vlies”, verduidelijkt historisch consultant van Visit Brussels, Roel Jacobs. “Hij was de machtigste vorst in Europa op een kantelmoment waarin de middeleeuwen evolueerden naar de Nieuwe Tijd.”

Kleurige stoet

Wat de Ommegang betreft, zal het middeleeuws dorp verplaatst worden naar het Warandepark. De historische stoet zal wel opnieuw aan de Zavel worden gevormd. De Grote Markt wordt ook aangedaan, omwille van het spektakel.

“Dit jaar hebben we de stoet wat meer kleur gegeven”, geeft Daniel Huyberechts aan, directeur van de Ommegang Brussels Event. “De schietingen van de kruisboogschutters zullen wat prominenter in beeld gebracht worden. Het scenario met Onze-Lieve-Vrouw-ten-Zavel is herzien, om de historische kenmerken meer in verband te brengen.”

Het Masereelfonds en het Davidsfonds werken samen met meerdere partners om het aantal evenementen in het Nederlands te verhogen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content