Brugge en Hasselt meest fietsvriendelijke steden in België

© iStockphoto

Brugge en Hasselt zijn de meest fietsvriendelijke steden van ons land. Dat blijkt uit een enquête die Test-Aankoop eind vorig jaar hield bij 4.500 bewoners van twaalf Belgische steden.

Het resultaat op vlak van fietsvriendelijkheid is volgens de consumentenorganisatie ontgoochelend, want geen enkele stad kreeg een schitterend rapport en overal zijn er verbeteringen nodig aan de fietsomstandigheden.

Brugge en Hasselt bleken de beste leerlingen van de klas op het vlak van fietspadennetwerk, fietsenstallingen en verkeersveiligheid. Op het vlak van luchtkwaliteit scoorden Waver en Brugge de beste punten.

Uit de peiling blijkt voorts dat in Vlaanderen slechts een derde van de stedelingen met de fiets naar school, werk of winkel trekt. In Wallonië is de toestand duidelijk nog slechter en neemt ruim de helft van de stadsbewoners nooit de fiets voor dagelijkse korte verplaatsingen. De voornaamste verklaring hiervoor is dat het in de meeste steden ontbreekt aan een goed gespreid netwerk van mooi aangelegde en goed onderhouden fietspaden. 71 procent vindt dat de lokale overheid meer zou moeten investeren in fietsinfrastructuur.

Ook de verkeersonveiligheid is een groot struikelblok voor de stadsfietser. Liefst 46 procent durft zich om die reden niet met de fiets in het stadsgewoel wagen. 41 procent klaagt over het gebrek aan faciliteiten om de fiets te stallen.

Ook de blootstelling aan fijn stof en schadelijke gassen is voor een deel van de ondervraagden een reden om niet te fietsen. Brussel krijgt op dat vlak de allerslechtste beoordeling, gevolgd door Antwerpen en Charleroi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content