Brugge

© ImageGlobe/Christian Kober

Smalle steegjes, de Brugse reien, authentieke huizen, winkeltjes met Brugse kant… Niet voor niets wordt Brugge ook wel eens één groot museum genoemd.

Smalle steegjes, de Brugse reien, authentieke huizen, winkeltjes met Brugse kant… Niet voor niets wordt Brugge ook wel eens één groot museum genoemd.

Als buitenlandse toeristen in de uitstekend geconserveerde historische stadskern komen, kunnen ze hun ogen maar moeilijk geloven. Niet voor niets is de stadskern dus opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Door de hernieuwde belangstelling in de 19e eeuw werd de historische kern van de stad verfraaid en hersteld in neogotische stijl. Niet verwonderlijk dat Brugge al meer dan eens het toneel was voor binnen- en buitenlandse filmopnames.

Toeristen kunnen al dat fraais te voet, per koets, met City-Tourbusjes of met een bootje bezoeken. De rivier de Reie, die door Brugge stroomt, is namelijk volledig gekanaliseerd. Die kanaaltjes of reien leverden de stad de bijnaam het ‘Venetië van het Noorden’ op.

Koning auto wordt dus onttroond in de stad. Dat vergroot het authentieke karakter en maakt Brugge tot een aangename winkel- en wandelstad. Zo kan je uren rondsnuffelen in de shops van de twee verbindingsstraten tussen ’t Zand en de Grote Markt. Op die twee pleinen liggen tal van drank- en eetgelegenheden om terug op adem te komen. Je kan er genieten van typische Brugse specialiteiten zoals Brugse Straffe Hendrik, Brugse Tripel, Oud-Brugge kaas of gebak Brugse Mokken of Brugse Achten.

Ook in het verleden oefende Brugge een grote aantrekkingskracht uit. Doordat het een belangrijke handelsplaats was, trok de stad heel wat kunstenaars aan. Zo woonde en werkte Jan van Eyck, beroemd om zijn verfijnde olieverfschilderijen, er lange tijd. Zijn werk behoort tot de topstukken van de wereldberoemde collectie Vlaamse Primitieven van het Groeningemuseum aan de Dijver. Ook een deel van het werk van Hans Memling is er te zien. Een ander deel zit in het Oud Sint-Janshospitaal. De Sint-Salvatorskathedraal biedt op haar beurt onderdak aan een pièta van Michelangelo. Een andere beroemde inwoner van Brugge met een eigen museum is de dichter Guido Gezelle.

Jaarlijks trekt op Hemelvaartsdag de Heilig-Bloedprocessie, met de relikwie van het Heilig Bloed die Diederik van de Elzas vanuit Jeruzalem naar Brugge bracht, rond in de stad. Tijdens het jaar kunnen toeristen de relikwie bezoeken op de bovenste verdieping van de Heilig-Bloedbasiliek in Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content