Britten willen massaal naar huis: ‘Woedend over plotse quarantaineplicht’

© iStock

Britse reizigers zijn razend op hun regering om de plotse quarantaineplicht bij terugkeer uit onder meer Frankrijk en Nederland. De overheid snelt hen echter niet te hulp: ‘Ze waren gewaarschuwd om niet op reis te vertrekken’.

Met het plotse instellen van twee weken verplichte zelfisolatie voor reizigers uit onder meer Frankrijk en Nederland haalt de Britse regering zich de woede van honderdduizenden reislustige Britten op de hals. De regering stelt geen andere keuze te hebben gehad in de bestrijding van het nieuwe coronavirus en schiet gedupeerden niet te hulp. ‘Ze hebben tenslotte de waarschuwing gehad dat het beter was niet op reis te gaan’, zei verkeersminister Grant Shapps, die zelf een maand geleden door een quarantainemaatregel werd verrast, op vakantie in Spanje.

Sommige media stellen dat de regering van premier Boris Johnson bezig is met een ‘quarantaine-fiasco’ en vanwege de onvoorspelbaarheid van het beleid ‘een quarantaine-roulette’. Shapps kondigde donderdagavond plotseling de quarantainemaatregel aan en zei dat die zou ingaan om middernacht op zondag. Later op de avond bracht hij via Twitter naar buiten dat hij zaterdagmorgen 5 uur (Belgische tijd) bedoelde.

Tienduizenden Britten hebben de afgelopen nacht gepoogd voor die tijd terug in Engeland te geraken. Er was een stormloop op veerboten, treinen en vliegtuigen, ondanks de forse prijzen die transportbedrijven toepasten – wat ook kritiek uitlokte. Het goedkoopste ticket voor de Eurostar was vrijdag 210 pond, tegenover de 165 pond vandaag, zaterdag. Voor een vlucht met British Airways van Parijs naar Londen-Heathrow werd 452 pond gerekend, tegenover 66 pond op zaterdag.

Ook was er veel verontwaardiging over de weigering van luchtvaartmaatschappijen om reeds geplande vluchten kosteloos om te boeken. Inderhaast terugkerende Britten moesten ook lange wachtrijen doorstaan. Sommige ferry-operatoren voerden hun capaciteit op. Volgens waarnemers in de sector heeft het vertrouwen in de reis- en luchtvaartbranche in Groot-Brittannië enorme schade opgelopen. Veel Britten dreigen inkomsten te verliezen en zelfs hun baan kwijt te raken als ze na terugkeer van vakantie niet tijdig op hun werk verschijnen. Er zouden vrijdag nog 160.000 Britten in Frankrijk zijn geweest.

Lees ook:

Frankrijk wil met quarantaineplicht Londen lik op stuk geven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content