British Airways meest vervuilende vliegmaatschappij op trans-Atlantische routes

© Reuters

British Airways is de meest vervuilende vliegmaatschappij op trans-Atlantische routes. Dat meldt de International Council on Clean Transportation (ICCT), die onderzoek deed naar twintig maatschappijen die tussen Europa en Noord-Amerika vliegen.

Het Nederlandse KLM doet het relatief goed en staat op de vierde plaats van energiezuinigste maatschappijen. De luchtvaartmaatschappij deelt die de vierde plaats met Air France en drie andere maatschappijen. De top 3 wordt gevormd door Norwegian Air, Airberlin en het Ierse Aer Lingus.

Een non-stop trans-Atlantische vlucht stoot gemiddeld een ton CO2 per passagier uit. Dat is te vergelijken met de uitstoot van een Toyota Prius gedurende een jaar waarmee 35 kilometer heen en terug naar het werk gereden wordt. Maar het verschil tussen de maatschappijen is groot: 51 procent tussen Norwegian Air, de beste presterende maatschappij, en British Airways.

Moderne technologie

De ICCT keek onder meer naar de uitstoot per passagier. Dat betekent dat vliegtuigen met minder stoelen of een grotere business class slechter scoren. Daarnaast bleek dat de vloot van maatschappijen die geïnvesteerd hebben in modernere technologie, zoals Norwegian Air, energiezuiniger zijn dan maatschappijen met oudere toestellen.

“Het is verrassend dat er zulke grote verschillen zijn tussen luchtvaartmaatschappijen op lange vluchten”, zegt Daniel Rutherford, medeauteur van het rapport. “Het maakt echt uit met welke maatschappij je vliegt en welk vliegtuig wordt gebruikt, als je klimaatbewust wilt zijn.”

British Airways zegt in een reactie in de Financial Times al te investeren in zuiniger vliegtuigen. De maatschappij zegt ook dat het “een betere benadering zou zijn om de wereldwijde operaties van de luchtvaartmaatschappijen te bekijken in plaats van te focussen op één traject.”

Als de wereldwijde luchtvaartindustrie een land zou zijn, zou het qua CO2-uitstoot op de zevende plaats staan, achter Duitsland en net voor Zuid-Korea. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content