Bretagne

Bretagne staat bekend voor zijn uitgebreid Keltische patrimonium, zijn heerlijke visgerechten, grillige rotskusten en de schilderachtige havenstad Brest, maar er zijn net als in de rest van Frankrijk ook sprookjesachtige kastelen te vinden.

Bretagne staat bekend voor zijn uitgebreid Keltische patrimonium, zijn heerlijke visgerechten, grillige rotskusten en de schilderachtige havenstad Brest, maar er zijn net als in de rest van Frankrijk ook sprookjesachtige kastelen te vinden.

Wat moet je zien?
Geschiedenis

In het streven van de Bretoenen om hun eigenheid te bewaren en zich een beetje af te zetten tegen het grote, overheersende Frankrijk heeft deze kustuithoek een eigen karakter gecreëerd dat behoorlijk verschilt van dat van alle andere Franse departementen.

Zo vind je bijvoorbeeld in heel de regio geen grote autowegen (en dus ook geen péage), kan je elke wegwijzer niet alleen in het Frans maar ook in het Bretoens lezen en zijn er – zeker in verhouding tot Normandië of sommige andere Franse regio’s – betrekkelijk weinig toeristische faciliteiten.

Precies deze elementen maken deze regio des te charmanter. Met een landschap dat doet vermoeden dat onze Belgische Ardennen naar zee verhuisd zijn en genietend van de verzachtende straalstroom bezit deze voormalige Britse regio een bijna onbeperkt sex-appeal.

De Bretoense regio telt vier departementen, Côte d’Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan, met elk hun eigen bezienswaardigheden. Je vindt er charmante vissersdorpen, historische monumenten en zelfs prehistorische restanten. De Morbihan is vooral bekend van de menhirs in Carnac en het prestigieuze kuuroord La Baule.

De roze granietkust van Ploumanach maakt de Côtes d’Armor dan weer onvergetelijk. De Finistère heeft zijn typische ommuurde kerkhoven, gezellige visserstadjes en de grootstad Quimper. Voor historische vestigingen moet je in Ille-et-Vilaine zijn.

Naast Rennes zijn de bekendste steden uit de regio Nantes en Brest. Het stadscentrum van Rennes oogt nog middeleeuws, maar is toch enorm levendig dankzij onder meer de vele terrasjes. Vele steegjes en kasseistraatjes zijn autovrij en nodigt dus uit tot een deugddoende wandeling langs ambachtelijke winkeltjes.

Gastronomen moeten zeker de oesters in Cancale gaan proeven.

De afstand Brussel – Rennes is ongeveer 655 kilometer of zo’n 6 uur rijden met de wagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content