Bourgeois: Aanpak Uber en Airbnb niet hetzelfde

© Thinkstock

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) benadrukt dat de Vlaamse aanpak van verhuurwebsites als Airbnb en Couchsurfing niet op één lijn zit met het Brusselse verbod op de Uber-taxi’s.

Bourgeois zei dat op Twitter, even nadat eurocommissaris Neelie Kroes er via de microblogsite meer informatie over vroeg.

Over taxi-alternatief Uber is de jongste dagen veel inkt gevloeid en zijn vooral ook veel tweets verstuurd. Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) kwam in het oog van de storm terecht met haar pleidooi voor regulering, opgepookt door forse kritiek van de liberale eurocommissaris Kroes.

Diezelfde Kroes toonde op Twitter ook interesse in de manier waarop Vlaanderen omgaat met Airbnb en Couchsurfing, waarbij mensen een kamer van hun woning of appartement ter beschikking kunnen stellen voor toeristen.

“Ik zou graag meer weten over @Airbnb @Couchsurfing in Vlaanderen. Ik begrijp dat het niet gebannen wordt, maar dat aanbieders gevraagd wordt zich te registreren/aan bepaalde standaarden te voldoen? “, tweette ze.

Meldplicht

Eerder op de dag raakte immers bekend dat de Vlaamse overheid actief op zoek gaat naar mensen die via internet een kamer van hun woning aanbieden. Ze moeten zich aanmelden en aan bepaalde brandveiligheidseisen voldoen, anders riskeren ze een boete van 250 euro, aldus Gazet van Antwerpen.

Uber en Airbnb niet hetzelfde

Bourgeois haastte zich om die regeling uit het Uber-vaarwater te houden. “Plaats verbod îuber en melding îairbnb toch niet op één lijn”, twitterde hij. “Voor commercieel verhuur max twee kamers volstaat melding, geen vergunning nodig.” De brandveiligheidsregels zijn voor de veiligheid, maar ook voor de creatie van een “gelijk speelveld” met de professionele verhuurders. En als je familie, vrienden of kennissen logies verschaft, is een melding “uiteraard” niet nodig, aldus nog Bourgeois. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content