Bologna

Bologna is niet alleen gekend om zijn universiteit, die de oudste van Europa is. Voor de Italianen is Bologna symbool voor ‘la vera cucina italiana’. Maar het is ook: 35 kilometer wandelgalerijen en vreemde middeleeuwse Twin Towers.

Bologna is niet alleen gekend om zijn universiteit, die de oudste van Europa is. Voor de Italianen is Bologna symbool voor ‘la vera cucina italiana’. Maar het is ook: 35 kilometer wandelgalerijen en vreemde middeleeuwse Twin Towers.

Wat moet je zien?

Bologna is een aristocratische stad. Je merkt het aan de brede boulevards met hun kilometerslange overdekte gaanderijen; je merkt het aan de vele riante palazzi die een grote weelde uitstralen; je merkt het aan de Bolognesi, die opvallend gekleed rondtoeren met hun cabriolet, champagne drinken in een bar onder de twee beroemde torri pendenti, en luid spreken om zich te laten opmerken.

Ze zijn niet zo graag gezien in Italië,i Bolognesi, vanwege hooghartig en afstandelijk. Maar ze weten zich als geen ander een stijl aan te meten, Italiaans in het kwadraat. En ze kennen de weg naar succes. Bologna is een rijke stad met een linkse traditie. In Italië noemt men de stad: la grassa (vet en rijk doorvoed), la dotta (geleerd) en la rossa (rood en links). De rode kleur van gebakken steen overheerst ook in het straatbeeld.

Scheve torens

De twee scheve torens zijn het uithangbord van Bologna . Ze werden beiden gebouwd op het einde van de 11de eeuw, door twee rivaliserende aristocratische families die de grootste wilden hebben. Toen al.

De Torre Asinelli is 97 meter hoog; Torre Garisenda is nog slechts 48 meter hoog (hij werd in de 14de eeuw ingekort uit vrees voor een instorting) en staat 3,22 meter uit zijn lood. Als je boven op de Torre Asinelli staat en je overschouwt de stad, merk je dat álle torens scheef staan, alsof de architecten aan de tekentafel wat te veel van de krachtige wijnen van Umbert Cesari geproefd hadden.

We zijn midden in het centrum van de stad. “Bologna is de mooiste van alle Italiaanse steden, niet zozeer omwille van haar gebouwen, maar door het totaalbeeld van haar straten”, wist de historicus en grote renaissancekenner Jakob Burckhardt al.

Vlakbij is de Piazza Maggiore, één van de mooiste pleinen van Italië, omringd door prachtige gebouwen die de grootsheid van het rinascimento uitdrukken. Het grootste gebouw, de Basilica San Petronio, is nochtans gotisch van aard, het laatste grote gotische gebouw in Europa.

Meer profaan is het Piazza del Nettuno met het prachtige bronzen standbeeld van de zeegod door de Vlaamse beeldhouwer Jean Boulogne. Deze beeldhouwer is afkomstig uit Douai in Frankrijk, beter gezegd Dowaai in Frans-Vlaanderen. ’s Avonds is het plein met de sfeervol verlichte fontein de verzamelplaats voor verliefde paartjes, van 7 tot 77 jaar.

Geen toekomst zonder verleden

Bezoek ook het driehoekige Piazza Santo Stefano met de 7 kerken, de San Pietro-kathedraal, het prachtige pleintje aan de Basilica Santa Maria dei Servi. Wandel langs de Via Indipendenza met zijn mooie winkels, de Strada Maggiore of de Via Santo Stefano.

Maar vergeet vooral niet de oude bibliotheek en de anatomiezaal (Teatro Anatomico) van de universiteit te bezoeken. Deze laatste is prachtig afgewerkt met houten sculpturen, zoals De gestroopten (1734): twee menselijke figuren, ontdaan van hun huid. Huiveringwekkend mooi.

De universiteit van Bologna is meer dan 900 jaar oud. En speelt ook nu nog een belangrijke rol in de stad. De universiteitswijk langs de Via Zamboni is anders dan de rest van Bologna . Hier vind je misschien wel de mooiste galerijen of portici van de hele stad. Heel sfeervol wanneer zonnestrepen een spel van licht en schaduw creëren waar de voetgangers doorheen lopen.

Het goede gastronomische leven

De gastronomie scheert hoge toppen in Bologna . Het goede leven is er in het dagelijkse leven ingeburgerd. Tortellini, tortelloni, tagliatelle en lasagna zijn specialiteiten van de stad en kunnen in speciaalzaken vers-gemaakt-in-het-huis gekocht worden. Maar ook het uit-eten behoort tot de (bijna) dagelijkse geplogenheden.

Er zijn dan ook onnoemelijk veel ristoranti, osterie én enoteche waar je de weinig bekende maar zeer interessante wijnen van Emilia-Romagna kunt proeven. Dat kan natuurlijk ook aan tafel. De wijnbouw is tot volle ontwikkeling gekomen in de heuvels rond Bologna . Zo hoort dat ook in een streek die de gastronomie hoog in het vaandel draagt.

Bron: Trends

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content