Blitzbezoek aan San Sebastián: de Baskische surfhotspot met heerlijke cocktails en traditionele pintxos

© Unsplash
Veerle Helsen

Journaliste Veerle Helsen reist langs zeeën, rivieren en meren. In Knack Weekend bundelt ze elke maand een postkaart met de beste tips.

Waar

Net over de grens met Frankrijk is San Sebastián de populairste stad in Spaans Baskenland. Hij grenst aan de Atlantische Oceaan en zeelucht zit evenzeer in het DNA als de beroemde pintxos.

Koffie & souvenir

Start de dag met koffie bij ontbijtbar Old Town Coffee Roasters. Ze roosteren zelf hun bonen en verkopen die in een mooie mat gelakte verpakking. In de rekken liggen ook de koffiebieren van lokaal craftmerk Basqueland, zo scoor je meteen verrassende souvenirs voor de thuisblijvers.

instagram.com/oldtowncoffeeroasters/

Plaza de la Constitución
Plaza de la Constitución © alle beelden: gf / unsplash

Dos playas

Elke reisgids vermeldt ze als een hoogtepunt in de stad en gelijk hebben ze: de twee stranden van San Sebastián – surfhotspot Zurriola en de imponerende baai La Concha – mag je niet missen.

La Concha
La Concha © alle beelden: gf / unsplash

Surfroots

San Sebastián is de geboorteplek van het legendarische surfmerk Pukas. Ze runnen in de stad een uitstekende surfschool plus een shop en buiten het centrum is er ook een outlet.

pukassurf.com

Haute Basque

Met La Concha op vijf minuten wandelen kan de locatie van designhotel Arbaso nauwelijks beter. Ze omschrijven hun interieur als ‘haute Basque’ en bij koudere temperaturen kun je in de lobby opwarmen aan een open haard. Absolute troef is ook hun populaire restaurant Narru.

hotelarbaso.com en narru.es

Villa Favorita

Een andere slaaptip is het majestueuze Villa Favorita, waar enkele kamers via grote ramen uitkijken op La Concha.

hotelvillafavorita.com

Villa Favorita © alle beelden: gf / unsplash

Txoxo textil

Arteuparte is een ‘galería de arte’, ‘estudio gráfico’ en een ‘txoko textil’. Je koopt er onder meer kunstwerken en T-shirts of posters met grafisch design.

arteuparte.com

Snuifje San Sebastián

De coolste parfumerie van de stad heet Hunky Dory en je shopt er alles behalve de grote merken.

hunkydorylab.com

Pintxos met cocktails

De wereld der pintxos kent – eindelijk – een impuls van nieuwkomers. Bagazo is een mooi voorbeeld. Deze ‘gastro coctelería’ koppelt de beroemde Baskische hapjes aan cocktails.

bagazodonosti.com

Bagazo
Bagazo © alle beelden: gf / unsplash

Er is meer dan Michelin

De stad heeft qua restaurants meer te bieden dan de Michelinrestaurants waarvoor ze zo bekendstaat. Aanrader is het kleine restaurant Arenales, waar natuurwijnen hand in hand gaan met no-nonsense Baskische smaakbommen op het bord.

instagram.com/arenales.bar

Arenales
Arenales © alle beelden: gf / unsplash

Partner Content