Bizons krijgen kerstcadeau

© iStockphoto

De gouverneur van Montana geeft de wilde bizons in het Yellowstone Park een flink kerstgeschenk: de dieren mogen voortaan het hale jaar lang door een groot gebied buiten het park trekken.

Historisch trokken duizenden bizons elke lente vanuit Yellowstone naar gebieden in Montana. Met de beslissing van gouverneur Steve Bullock van Montana krijgen ze opnieuw die mogelijkheid: zo’n 400 vierkante kilometer ten noorden en westen is voortaan weer toegankelijk.

Milieuorganisaties spreken van een mijlpaal na een impasse die decennia duurde. “De wilde bizons uit Yellowstone een permanente habitat in Montana geven is een welkom kerstgeschenk van gouverneur Bullock”, zegt Matt Skoglund van de Natural Resources Defense Council.

“Natuurlijk zouden we graag willen dat de staat nog verder gaat, maar deze beslissing is een grote stap voorwaarts voor de wilde bizon in Montana. Het is een beslissing die zal aantonen dat bizons en mensen met succes het land buiten het Yellowstone National Park kunnen delen. Of je dit nu bekijkt vanuit het standpunt van de wetenschap, economie, publieke opinie of gezond verstand: dit is een logische stap.”

Concurrentie

Milieuverenigingen ijveren al jaren voor meer bewegingsruimte voor de bizons, maar de stap werd tot nog toe vooral tegengehouden door veeboeren in de regio. Ze vrezen vooral voor concurrentie op de graslanden en voor brucellose, een ziekte die onder meer miskramen veroorzaakt bij runderen. Ongeveer de helft van de bizons in Yellowstone is drager van de ziekte, en de veehouders vrezen dat ook hun koeien besmet zullen raken.

Voorstanders wijzen er op dat de kans op besmetting klein is en dat een goed beheer de kans nog kan verkleinen. De gouverneur belooft rekening te houden met de bezorgdheid van de veehouders. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content