Binnenkijken bij het eerste meesterwerk van Gaudi in Barcelona, nu geopend voor het publiek

© Pol Viladoms

Casa Vicens in Barcelona was het eerste meesterwerk van Antoni Gaudi (1852-1926). Hij bouwde het tussen 1883 en 1885 als zomerhuis voor de Vicens familie. In het huis zie je al de typische Gaudi-trekken die hij in zijn latere werken verder zou ontwikkelen. In 1925 kreeg Casa Vicens een aanbouw van de hand van Jaun Bautista de Serra Martinez. Vandaar dat je er verschillende bouwstijlen door elkaar ziet.

Zes van de gebouwen van Gaudi in Barcelona staan op de Unesco-lijst van werelderfgoederen, waaronder dit Casa Vicens. Toch was het tot 2007 grotendeels gesloten voor het publiek en deed het nog altijd dienst als woonhuis. Daar is nu verandering in gekomen.

In 2014 kocht de MoraBanc Casa Vicens met het doel er een museum van te maken. Het moest een unieke plaats voor kennis, cultuur, samenzijn, ontspanning en plezier worden, een authentieke ontdekkingstocht door het uitzonderlijke universum van Gaudi. De vertrekken die Gaudi zelf ontwierp, werden in originele staat teruggebracht, er kwam een nieuw trappenhuis, een ontvangstruimte, een boekenwinkel in de vroegere kolenkelder en ook de tuin werd teruggebracht naar de manier waarop Gaudi hem in gedachten had.

In het museum is plaats voor een permanente collectie met behalva aandacht voor de architect zef ook ruimte voor de 130-jarige geschiedenis van het Casa Vicens en het Eixample district. Daarnaast worden er telkens wisselende exposities georganiseerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content