Binnenkijken bij de ‘boekengrot’, ontworpen door de architecten van de Markthal Rotterdam

7379999

Een nieuwe futuristische bibliotheek in de Chinese stad Tianjin, ontworpen door het Nederlandse architectenbureau MVRDV (bekend van de Markthal in Rotterdam), mag meteen een plaatsje krijgen op de lijst van de mooiste bibliotheken ter wereld.

Een boekengrot, zo noemt Winy Maas van MVRDV de zojuist geopende bibliotheek in de Chinese stad Tianjin. Rondom de centrale hal met een grote opvallende bol waarin een auditorium is gevestigd, cirkelen terrasvormige trappen die tegelijk dienen als boekenplank, trappen en bankjes. Het is eigenlijk één grote aaneengesloten boekenplank met maar liefst 1,2 miljoen boeken.

De bibliotheek is een onderdeel van een veel groter cultureel complex dat wordt gebouwd in Tianjin, een havenstad in het noorden van China. Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV kreeg de opdracht een bibliotheek te ontwerpen. Dit bureau genoemd naar de oprichters Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries, staat bekend om de kleurrijke en experimentele stijl en ontwierp eerder onder andere de Markthal in Rotterdam, het paviljoen voor de Expo 2000 in Hannover en de woontoren Mirador in Madrid.

Bekijk ook: In beeld: 25 schitterende bibliotheken

Partner Content