Bildergalerie van Frederik de Grote

© Leo Seidel, Stiftung Preußische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg

De Bildergalerie van Frederik de Grote bij zijn paleis Sanssouci in Berlijn bestaat dit jaar 250 jaar en dat wordt op een hele speciale manier gevierd.

In 1763 liet de Pruisische koning Frederik de Grote een Bildergalerie voor zijn schilderijen en sculpturen – Frederik was een gepassioneerd verzamelaar – bouwen in de tuin van zijn paleis Sanssouci bij Berlijn.

De Bildergalerie behoort tot de mooiste pronkzalen ter wereld. Na Frederiks dood in 1786 verdween een groot deel van de collectie. De stukken gingen op in andere musea of werden vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar is het precies tweehonderdvijftig jaar geleden dat de galerie klaar was en dat wordt op een speciale manier gevierd: door de Bildergalerie te presenteren zoals deze er tijdens het leven van Frederik de Grote heeft uitgezien.

Schilderijen en beelden die ondertussen in andere musea zijn terechtgekomen, worden voor de gelegenheid teruggehaald en kunstwerken die verloren zijn gegaan, worden gereconstrueerd. Schilderijen van onder anderen Peter Paul Rubens en beelden van Jean-Baptiste Lemoyne behoorden tot Frederiks verzameling.

De tentoonstelling met de titel Die Schönste der Welt loopt tot en met 31 oktober. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content