Bijna de helft van de Belgen gaat deze zomer op vakantie

© Thinkstock

Bijna de helft van de Belgen (47 procent) gaat deze zomer op reis. Dat is een lichte daling met 2 procent ten opzichte van 2013, zo blijkt uit de jaarlijkse Europese Vakantiebarometer van reisbijstandsorganisatie Europ Assistance.

In vergelijking met vorig jaar trekt de Belg iets meer geld uit: zo stijgt het gemiddeld vakantiebudget voor deze zomer met 69 euro naar 2.577 euro. Net als vorig jaar tekent de stijging zich weliswaar opnieuw af bij de Franstalige Belgen, die gemiddeld 2.703 euro uittrekken of 12 procent meer dan in 2013. In Vlaanderen is er sprake van een daling met 5 procent: 2.476 euro versus 2.595 euro in 2013.

Uit de vakantiebarometer blijkt voorts dat de meeste landgenoten – 78 procent – het binnen Europa zoeken deze zomer. Frankrijk blijft, ondanks een lichte daling in vergelijking met vorig jaar, de nummer één (30 procent), maar ook Spanje (14 procent), Italië (10 procent), Griekenland (5 procent) en Turkije (4 procent) zijn populair.

Zo’n 54 procent van de Belgen verklaart dit jaar de auto te zullen nemen om naar hun vakantiebestemming te reizen. Vliegtuigreizen doen het minder goed en dalen van 45 procent in 2013 naar 41 procent in 2014.

Overigens kijkt de Belg bij het kiezen van een bestemming vooral naar het klimaat ter plaatse, gevolgd door de toeristische infrastructuur. Daarnaast verlangt 60 procent tijdens de zomervakantie vooral naar rust, 34 pct wil nieuwe culturen ontdekken en voor 17 procent van onze landgenoten draait het allemaal rond tijd doorbrengen met het gezin en/of vrienden.

Verschillen tussen noorden en zuiden van Europa worden groter Slechts 54 procent van de Europeanen plant deze zomer een vakantie, net als in 2013, maar de verschillen tussen Noord-Europeanen en Zuid-Europeanen worden groter.

Voor het veertiende jaar meet de barometer de reisintenties tussen juni en september van de Fransen, Duitsers, Britten, Italianen, Spanjaarden, Belgen en Oostenrijkers. “De studie toont duidelijk aan dat Zuid-Europa erg getroffen is door de crisis, terwijl Noord-Europa terug aanknoopt met percentages van voor de crisis”, zegt Thierry Depois, de algemeen directeur van Europ Assistance.

In 2008 lagen de vertrekplannen van de Europeanen gemiddeld op 67 procent. In de Duitstalige landen ligt de tendens hoger dan vorig jaar. Zo plant 56 procent van de Duitsers een zomervakantie (4 procentpunt meer dan in 2013), terwijl de Oostenrijkers 68 procent halen (11 procentpunt meer), aldus de studie die tussen 10 februari en 21 maart werd gevoerd bij 3.505 personen.

700 euro verschil

In andere landen zijn de vooruitzichten minder optimistisch. In België liggen de reisplannen op 47 procent, tegenover 49 procent vorig jaar. De Fransen halen 58 procent (4 procentpunt minder), terwijl de Britten twee procentpunt dalen tot 54 procent en de Italianen 1 procentpunt zakken tot 52 procent. Net als vorig jaar plant 42 procent van de Spanjaarden een reis.

Het gemiddelde budget van de Europeanen stijgt met 71 euro tot 2.313 euro. “Maar achter die relatieve stabiliteit schuilt een uitdieping van de verschillen tussen de landen die het meest door de crisis werden getroffen en de landen waarvan de economie beter stand hield”, aldus de studie. Het verschil bedraagt ongeveer 700 euro tussen de noordelijke landen, waaronder België, en de Latijnse landen. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content