Bijna 800.000 toeristen herdenken Eerste Wereldoorlog in Westhoek

Het herdenkingsmoment van 'Lichtfront' © Belga

Met 789.500 herdenkingstoeristen in de Westhoek in 2014 overtreft de regio alle verwachtingen. Provinciebedrijf Westtoer stelde de cijfers maandag voor in Ieper, het epicentrum van de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog.

Voor 2015 is het nog koffiedik kijken, maar verwacht wordt dat de cijfers iets lager zullen liggen. In 2014 werden de verwachtingen bijna constant hoger gelegd. De laatste prognose in oktober bedroeg 750.000 toeristen, maar ook daar werd vlot over gegaan. Oktober was traditioneel, in aanloop naar piekmoment 11 november, de drukste maand met ruim 310.000 bezoekers, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

De begraafplaats Tyne Cot in Zonnebeke voerde de lijst aan met bijna 650.000 bezoekers, een stijging van 80 procent in vergelijking met 2013. Maar niet enkel de grote trekpleisters, zoals het In Flanders Fields Museum dat een stijging van 65 procent noteert tot bijna 500.000 bezoekers, deden het goed. Regiobreed stegen de bezoekerscijfers fors op de elf sites die in de meting zijn opgenomen.

Dodengang

Sterkste stijger was de Dodengang in Diksmuide langs de IJzer. Niet toevallig gezien de honderdste verjaardag van de onderwaterzetting van de IJzervlakte. Hier passeerden 200.000 bezoekers, goed voor een stijging van 140 procent. Opvallend want de Dodengang werd door het jaar nog gerenoveerd. Voor 2015 zouden de cijfers iets lager liggen, verwacht Westtoer.

Vooral veel Vlamingen, de minder conventionele doelgroep, bezochten in 2014 de regio, aangepord door de marketing en de tv-reeks ‘In Vlaamse Velden’. Dat zou opnieuw iets afnemen. Westtoer verwacht dat het aantal buitenlandse toeristen zou blijven toenemen, wat op lange termijn niet onbelangrijk is.

Tielt in 2015

Toch is 2015 niet onbelangrijk, want precies honderd jaar geleden werden de eerste gasaanvallen gelanceerd. De stad Tielt zal hier een belangrijke plaats innemen. Onder meer in het kader van het programma ‘GoneWest’ van de provincie West-Vlaanderen worden opnieuw heel wat grote evenementen georganiseerd. Ook worden er zeven nieuwe fietsroutes gelanceerd. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content