Bij de top van de Eiffeltoren ligt een geheim appartement dat je kan bezoeken

© Serge Melki, Wikicommons

In 1890 zag de hele Parijse elite groen van jaloezie. Het object van hun jaloezie was niet de roem en rijkdom die architect Gustave Eiffel kreeg dankzij de Eiffeltoren, maar wel het appartement vlakbij de top van de toren dat hij voor zichzelf had gereserveerd.

In 1890 zag de hele Parijse elite groen van jaloezie, schreef Henri Girard in zijn boek La Tour Eiffel de Trois Cent Mètres. Het object van hun jaloezie was niet de roem en rijkdom die architect Gustave Eiffel kreeg dankzij de Eiffeltoren, maar wel het appartement vlakbij de top van de toren dat hij voor zichzelf had gereserveerd.

Wat vonden al die Parijzenaars zo aantrekkelijk aan dat geheime optrekje? Volgens Girard “het ver verwijderd zijn van het lawaai en het menselijk lijden overdag en uit kunnen kijken over de schoonheid van Parijs en ’s nachts het in slaap kunnen vallen tussen de wolken, met het geluid van de zingende wind op de achtergrond en onder het licht van de sterren.”

Ze boden Gustave Eiffel kapitalen om een nacht in zijn pied à terre door te mogen brengen, maar hij weigerde steevast. Enkel een select groepje van wetenschappers, musici en vrienden verwelkomde hij als gast. Zo kwam componist Charles Gounoud langs om op de vleugel te spelen en was Thomas Edison er geregeld te vinden.

Naast het appartement richtte Eiffel een kamertje in waar hij wetenschappelijk meteorologisch onderzoek kon doen. Het leefgedeelte was knus ingericht met warm behang, houten meubels en oude schilderijen.

Het appartement was jarenlang gesloten voor het publiek, maar sinds vorig jaar mogen bezoekers een blik naar binnen werpen. Het ziet er nog net zo uit als in de tijd dat Eiffel er verbleef, inclusief twee levensgrote poppen van Gustave Eiffel en zijn vriend Thomas Edison. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content