St. Stephens Tower of Big Ben in Londen wordt ter gelegenheid van het zestigjarige troonjubileum van de koningin herdoopt in de "Elizabeth Tower". Dat heeft het Lagerhuis meegedeeld.

De beroemde klokkentoren van 96 meter dateert van 1859 en domineert Westminster Palace, waarin de twee kamers van het Britse parlement zijn gehuisvest. Hij is het best bekend onder de naam Big Ben, maar die benaming is eigenlijk bedoeld voor de enorme klok van 13,7 ton, die hoog in de toren hangt. Elk vol uur slaat de klok met zijn kenmerkend geluid.

Hulde aan de koningin Na een petitie van parlementsleden die hulde wilden brengen aan de koningin voor haar diamanten jubileum, besliste het Lagerhuis de naam te veranderen. De toren blijft wel zijn populaire bijnaam Big Ben behouden.

Koningin Victoria, de eerste vorstin die zestig jaar regeerde in 1897, gaf haar naam aan de andere toren van het parlement. Het lot van Big Ben houdt de parlementsleden al langer bezig. De toren begint steeds meer over te hellen, maar experten zeggen dat er geen onmiddellijk gevaar bestaat en dat er 10.000 jaar nodig is om dezelfde hellingsgraad als die van de toren van Pisa te bereiken.

Twee verhalen doen de ronde naar wie Big Ben verwijst. Meest waarschijnlijk verwijst die naar Benjamin Hall, de ingenieur wiens naam is gegraveerd in de klok. Maar anderen alluderen naar Ben Caunt, een bokskampioen uit de jaren 1850. (Belga/MS)

St. Stephens Tower of Big Ben in Londen wordt ter gelegenheid van het zestigjarige troonjubileum van de koningin herdoopt in de "Elizabeth Tower". Dat heeft het Lagerhuis meegedeeld. De beroemde klokkentoren van 96 meter dateert van 1859 en domineert Westminster Palace, waarin de twee kamers van het Britse parlement zijn gehuisvest. Hij is het best bekend onder de naam Big Ben, maar die benaming is eigenlijk bedoeld voor de enorme klok van 13,7 ton, die hoog in de toren hangt. Elk vol uur slaat de klok met zijn kenmerkend geluid. Hulde aan de koningin Na een petitie van parlementsleden die hulde wilden brengen aan de koningin voor haar diamanten jubileum, besliste het Lagerhuis de naam te veranderen. De toren blijft wel zijn populaire bijnaam Big Ben behouden. Koningin Victoria, de eerste vorstin die zestig jaar regeerde in 1897, gaf haar naam aan de andere toren van het parlement. Het lot van Big Ben houdt de parlementsleden al langer bezig. De toren begint steeds meer over te hellen, maar experten zeggen dat er geen onmiddellijk gevaar bestaat en dat er 10.000 jaar nodig is om dezelfde hellingsgraad als die van de toren van Pisa te bereiken. Twee verhalen doen de ronde naar wie Big Ben verwijst. Meest waarschijnlijk verwijst die naar Benjamin Hall, de ingenieur wiens naam is gegraveerd in de klok. Maar anderen alluderen naar Ben Caunt, een bokskampioen uit de jaren 1850. (Belga/MS)