Bezienswaardigheden

© iStockphoto

Dé bezienswaardigheid van Cuba is gewoon de hoofdstad, Havana. Maar er is meer te zien.

Dé bezienswaardigheid van Cuba is gewoon de hoofdstad, Havana. ‘La Habana’, zoals de Cubanen dit noemen, is zelfs uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. De stad is onderverdeeld in drie delen (Havana Vieja, Centro Havana en La Ciudad Moderna) en heeft een uitgesproken koloniaal uitzicht, met tal van musea en andere monumentale gebouwen in allerlei verschillende bouwstijlen en kleuren.

Het koloniale gevoel in Havana wordt nog versterkt onder meer door de old timers die er rond rijden. Wat je zeker niet mag overslaan bij een bezoekje aan ‘La Habana’ is een cocktail – bij voorkeur een mojito of een daiquiri – in een van de talloze gezellige barretjes met live muziek.

Naast Havana beschikt ook de tweede (hoofd)stad van Cuba, Santiago de Cuba, over tal van koloniale pastelkleurige gebouwen die vaak zelfs beter bewaard zijn gebleven dan die in Havana. Santiago de Cuba ligt in het uiterst oostelijke deel van Cuba, dat ook bekend is van de Sierra Maestra-bergketen.

Compleet andere soorten steden dan Havana en Santiago de Cuba, en minder toeristisch, zijn Cienfuegos en Trinidad. Een reis naar dit laatste plaatsje, in het zuiden van Cuba, is een grote stap terug in de tijd. Het lijkt alsof er in Trinidad sinds de Spaanse koloniale tijd niets is veranderd. Net als Havana is deze arme stad UNESCO-werelderfgoed. Ook Cienfuegos oogt heel koloniaal.

Centraler gelegen in Cuba en niet ver van Cienfuegos is Santa Clara. Dé bezienswaardigheid van dit iets minder gekende stadje is het mausoleum van Che Guevara. Bezoekers krijgen er alles voorgeschoteld over het leven van deze Cubaanse volksheld, weliswaar van Argentijnse afkomst, en kunnen zijn graf bezoeken.

Het westelijke deel van Cuba staat in het teken van de tabakteelt. In de streek van Pinar del Rio genieten toeristen van adembenemende landschappen met talloze tabaksplantages.

Tot slot is er nog het übertoeristische schiereiland Varadero, met het ene hotel naast het andere, maar ook met de stranden die tot de mooiste ter wereld worden gerekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content