Bewoners Nova Zembla kunnen weer met gerust hart straat op na ijsbereninvasie

© Nixette, Wikicommons

De bewoners van de Russische archipel Nova Zembla kunnen weer opgelucht ademhalen.

De bewoners van de Russische archipel Nova Zembla kunnen weer opgelucht ademhalen. De ijsberen die de stedelijke centra en dorpen met regelmaat van de klok frequenteerden, hebben zich volgens de autoriteiten weer teruggetrokken.

In de buurt van de nederzetting Beloesja Goeba werden de voorbije weken nog minstens 52 roofdieren gespot. De autoriteiten riepen daarom enkele dagen geleden de noodtoestand uit en gaven de bewoners de raad om binnen te blijven. Die noodtoestand is ondertussen opgeheven.

Eerder nog werd besloten om het leger in te schakelen in een poging de ijsberen te verdrijven. Die begaven zich namelijk gevaarlijk dicht tot bij de mensen en drongen zelfs woningen binnen.

De krant van het Russische ministerie van Defensie meldde voorts dat nog dit jaar wordt aangevangen met de bouw van een verbrandingsoven. Die had eigenlijk pas in 2021 gerealiseerd moeten zijn. De dieren komen namelijk af op het voedsel op de stortplaatsen in de dorpen en steden. Doordat er niet genoeg ijs op het water in en rond Nova Zembla is, kunnen zij niet op zeehonden jagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content