Beter dan Ibiza: aanmeren in Formentera

Beachbar op Ses Illetes. © Getty

Op minder dan een uur varen van Ibiza ligt het kleinste eiland van de Balearen: Formentera. Er is zelfs geen vliegveld. Dit is dé plek voor rustzoekers en liefhebbers van natuur en hippiemarktjes.

De magische kleuren van het zeewater doen je met de ogen knipperen. Aquamarijn, hemelsblauw, turkoois, smaragdgroen, bruin en geel: dit is wat Posidonia oceanica doet met het water. Het zeegras komt alleen voor op sommige plekken in de Middellandse Zee en staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst.

Niet gek, als je bedenkt dat dit ene plantje slechts één centimeter per jaar groeit en bij Formentera is uitgegroeid tot een plant van wel acht kilometer lang en zo’n 100.000 jaar oud. De maritieme politie waakt erover dat jachteigenaren hun ankers er niet in uitgooien. Zo hebben ze het schip van Madonna vorig jaar nog zonder pardon weggestuurd.

Beter dan Ibiza: aanmeren in Formentera

Tot de jaren 50 was Formentera een geïsoleerd eiland. Sindsdien varen er veerboten vanuit Ibiza en kwamen ook de eerste hippies naar het eiland. Veelal Amerikaanse dienstweigeraars die de Vietnamoorlog ontvluchtten, op zoek naar afgelegen oorden waar ze de autoriteiten niet hoefden te vrezen. Ze deden aan meditatie, nudisme en experimenteerden met medicinale kruiden en drugs. Deze vrije geest waart hier nog steeds rond. Wel veranderd is het inwonersaantal. Twintig jaar geleden was dat 1.200, inmiddels staat de teller op 12.000. Daarnaast bezoeken jaarlijks zo’n half miljoen toeristen Formentera.

Toch weten ze op het eiland van nog geen 82 vierkante kilometer groot het toerisme aardig in de hand te houden en de ruige natuur te beschermen. Elektrische auto’s en scooters krijgen een voorkeursbehandeling, er geldt een bouwstop voor nieuwe hotels, kamperen is niet toegestaan en ook het aantal dagen dat een jacht – met voornamelijk dagjesmensen uit Ibiza – voor anker mag liggen is beperkt. Vooral in juli en augustus is het druk in Formentera, maar in het voor-en najaar is het er bijzonder aangenaam.

Formentera.es


Zien

Formentera is vanuit Ibiza makkelijk te bereiken per veerboot. De stranden op het eiland doen niet onder voor de Caraïben. Het strand Ses Illetes, door duinen beschut, ligt in het beschermde natuurpark Ses Salines in het noordelijke puntje van Formentera. Entree kost 3 tot 5 euro, maar is gratis voor elektrische auto’s of scooters. Aan de andere kant van de zandtong ligt het rustigere strand Levantes, met fijn wit zand en rotsachtige stukken. Op een enkele bar na staan hier geen gebouwen. Hotels en restaurants vind je wel bij het strand van Migjorn aan de zuidkant.

visitformentera.com en trasmapi.com

Het zeegras Posidonia Oceanica geeft het water magische kleuren.
Het zeegras Posidonia Oceanica geeft het water magische kleuren.© GF

In het zuiden ligt ook de knusse hoofdstad Sant Francesc Xavier, met de gelijknamige kerk uit 1738. Het is gebouwd als vesting in een tijd dat er nog piraterij bestond. Rondom de kerk vind je verspreid over de smalle straten veel terrasjes met pergola’s vol overhangende bougainvilles en bohemian chic boetieks met kleding, schoenen en sieraden. Ook worden er biologische of vlooienmarkten georganiseerd.

De kerk van Sant Francesc Xavier.
De kerk van Sant Francesc Xavier.© Marieke de Ruijter

Toeristischer dan de hoofdstad is badplaats Es Pujols, met hotels, appartementen, restaurants, souvenir-en modewinkels en een hippiemarkt. Hier is nog het meeste uitgaansleven te vinden, maar verwacht geen nachtleven zoals in Ibiza.

Liefhebbers van muziek, vooral gitaristen, maken op Formentera pelgrimstochten naar het dorp El Pilar de La Mola, waar windmolen Molí Vell de la Mola uit 1778 staat. Bob Dylan woonde hier in de jaren 60, omringd door muzikanten en hippies in naastgelegen communes. Wie Pink Floyds album More kent, herkent de molen van de cover. De molen is vanbinnen te bekijken.


Doen

Veel eilandbewoners en dagjesmensen uit Ibiza vermaken zich tijdens het weekend op het water. Ze gaan voor anker voor een van de onbewoonde eilanden rondom Formentera, en nemen snorkel en picknick mee. Huur een traditionele boot (llaüt), waar je zelfs op kunt overnachten. Huurprijs: ongeveer 380 euro per dag + nacht.

Polígon de la Marina, La Savina, sabarcadeformentera.com

Beter dan Ibiza: aanmeren in Formentera
© GF

Op de wijngaard van Terramoll van 12 hectare groot worden druiven met de hand geplukt. Een tour langs de wijngaard met een proeverij aan lange tafels met kaas, ham en wijnen van merlot, cabernet sauvignon en monastrell duurt 1,5 uur en kost 15 euro per persoon.

Carretera de la Mola, km 15,2 Pilar de la Mola, terramoll.es

Je kunt het eiland verkennen door een scooter te huren of te kajakken langs de kust, maar vanaf de rug van een paard is het minstens zo bijzonder. Manege- eigenaar Vicent biedt ritten aan voor beginners en gevordenen, langs natuurpark Ses Salines en zelfs een stukje door zee. Paardrijden kan vanaf 50 euro per uur.

rutasesboixets.com

Geen betere manier om het eiland te verkennen dan te paard.
Geen betere manier om het eiland te verkennen dan te paard.© GF

In het zuidwestelijke punt van Formentera ligt Cap de Barbaria, waar je prachtige natuurwandelingen kunt maken en van de zonsondergang kunt genieten. Het uiteinde van Es Cap is rotsachtig en droog, met lage rozemarijn-, venkel- en tijmstruiken. De vuurtoren is beroemd van Julio Medems film Lucía y el sexo.

In het gebied Es Mal Pas heb je vanuit de verdedigingstoren Es Pi des Català een weids uitzicht op de twee landtongen van het eiland: Es Cap en de hoogvlakte van La Mola. Werden er vroeger piraten in zee gespot, dan stuurde men vanuit de toren rooksignalen naar de kerk in Sant Francesc Xavier en de vuurtorens. Wandelingen met gids: vanaf 15 euro.

walkingformentera.es


Eten & drinken

Restaurant Chezz Gerdi in Es Pujols ligt pal aan zee, met loungebanken aan de flanken en lange eettafels onder parasols. Hippe muziek, een cocktailbar en houtovenpizza’s, sushi en vegetarische schotels op de kaart. Het rode Volkswagenbusje bij het restaurant met in het groot ‘Formentera’ erop is waarschijnlijk het meest gefotografeerde busje van het eiland.

Camí s’Abeuradeta, 40-45 Es Pujols, chezzgerdi.com

Chezz Gerdi.
Chezz Gerdi.© GF

Op Formentera staan veel ‘chiringuito’s’, ofte strandbars. Piratabus staat er sinds de jaren 70 en volgens de Duitse eigenaar komen op deze plek in het hoogseizoen honderden mensen bijeen om met z’n allen naar de zonsondergang te kijken en mojito met alleen de beste rum te drinken.

piratabus.com

Op het centrale plein van Sant Francesc Xavier huist hotel Es Mares, waar je culinair en caloriearm verrast wordt in het bijbehorende restaurant. Met de schuifdeuren open zit je pal op het plein, of achteraan in de serene binnentuin.

C. Santa Maria 15, Sant Francesc Xavier hotelesmares.com

Sol Post is een chic restaurant aan zee en hoort bij het eerste hotel ooit op Formentera, Cala Saona. Geen wonder dat dit misschien wel het mooist gelegen hotel-restaurant van het eiland is.

Carrer Cala Saona in Cala Saona, hotelcalasaona.com


Shoppen

De echte sfeer van Formentera proef je op de hippiemarkt in La Mola. Het is de grootste markt op het eiland, waar vaak livemuziek wordt gespeeld. Artiesten verkopen hier hun manden, sieraden, keramiek en schilderijen. Elke woensdag en zondag van 16 tot 21 uur geopend.

Avinguda de la Mola, 93, 07872 Pilar de la Mola


Slapen

De eigenaar van Hotel Casbah heeft eigenhandig de botanische tuin aangelegd, met palmen, geurende lavendelstruiken en overal zitjes om van de rustgevende tuin te genieten. Een pad achter in de tuin leidt naar het strand even verderop. Kamerprijzen gaan van 230 euro in het hoogseizoen tot 70 euro in het laagseizoen.

hotelcasbahformentera.com

Met kinderen is het prima toeven in het Insotel Hotel, met een groot zwembad en het Migjorn strand voor de deur.

insotelhotelgroup.com


Feesten

Op 5 augustus wordt het Feest van de Aarde gevierd, met muziek, dans en folkore in Sant Francesc en Sant Fernando.

In oktober staat Formentera in het teken van zen, met veel yoga, pilates en meditatie. Houd de kalender in de gaten op de site van het verkeersbureau.


Mijn eiland: Ricardo Lamin woont in Porto Saler op Formentera en is fotograaf en cameraman.

‘Er heerst een andere energie op Formentera dan op Ibiza. Hier is het rustiger, vriendelijker. De zeven kleuren van de zee zijn zo mooi, dat mensen denken dat foto’s gefotoshopt zijn.

Beter dan Ibiza: aanmeren in Formentera

In de nazomer ga ik vaak naar het strand van Ses Illetes. In oktober worden er wedstrijden onderwaterfotografie gehouden. Dan is het zeewater zo helder, dat je wel 50 meter diep kunt kijken. In natuurpark Ses Salines ga ik graag wandelen of fietsen. Je kunt er ook vogels spotten, het is een landingsplek voor trekvogels.


Ik kom graag in Cana Pepa in Sant Francesc Xavier, vanwege de familiale sfeer en de beste Italiaanse koffie met wortel- of appeltaart van het eiland. Als je verse vis wilt eten, ga dan naar het vissersdorpje Es Caló de Sant Augusti naar restaurant Can Rafalet. Hun paella is top. Het restaurant kijkt uit over een baai tussen de rotsen, waar je kunt zwemmen. Loop je nog verder het dorp in, dan vind je nog meer prachtige, verlaten baaitjes.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content