Wat moet je zien?

Stockholm heeft een ongelooflijk aantal bezienswaardigheden. Daarom: de belangrijkste musea, paleizen en gebouwen op een rijtje.

Het Vasa Museet is één van de druk bezochtste musea van Stockholm. Pronkstuk van het museum is het Vasa-schip, een echt vikingship dat in 1628 in de haven van Stockholm na amper honderd meter varen, kapseisde. In 1961 heeft men de restanten uit de modder opgegraven. Nu pronkt het volledig gerestaureerde schip in de hal van het museum. De gebruiksvoorwerpen die met de Vasa boven water zijn gekomen, liggen tentoongesteld in de andere ruimtes.

Het museum werd in 1990 geopend en bevat naast de tentoonstellingsruimtes een aantal filmzalen, een restaurant en een museumshop. Aangezien door het dak van het museum enkele scheepsmasten steken, zie je het gebouw van ver liggen.

Het paleis van Drottningholm is een prachtig stukje rococo uit de zeventiende eeuw. Het paleis ligt op het eiland Lovön, net buiten het centrum van Stockholm. De helft ervan wordt bewoond door de koninklijke familie. Aan de achterkant van het paleis ligt het Hoftheater, één van de oudst bewaarde theaters ter wereld. Tijdens de zomer worden in de theaterzaal dikwijls ballet- en operavoorstellingen georganiseerd. Zowel in het paleis als in het hoftheater zijn er rondleidingen in het Engels, Duits en Frans.

Achter het paleis vinden we nog prachtige tuinen: aan de ene kant de strenge, Franse tuinen die doen herinneren aan Versailles, aan de andere kant de lossere, veel natuurlijker Engelse tuinen. In de paleistuinen vinden we ook nog het Chinees paviljoen.

Het paleis van Drottningholm kan je bereiken met een ferry vanuit het stadscentrum, meer bepaald vanuit Stadshusbron. Tijdens de tocht kan je genieten van mooie uitzichten op Stockholm. Al is het een stuk goedkoper om de metro tot Brommaplan te nemen en van daaruit de bus.

Het Stadshuset, in het midden van het stadscentrum vlakbij het Centraal station, is een pareltje van de art nouveau. Het gebouw werd ontworpen door Ragnar Östberg in 1911. Nu nog worden de Nobelprijzen er jaarlijks uitgereikt. Het Nobelprijsgala vindt plaats in de ‘Blauwe Zaal’, die ironisch genoeg bestaat uit rode baksteen. Een andere beroemde zaal in het stadhuis is de ‘Gouden Zaal’, waar het galabal van de Nobelprijsuitreiking plaatsvindt.

Bij een bezoek aan het Stadshuset moet je aansluiten bij een gids, die ongeveer ieder uur start. Tijdens die rondleiding passeer je onder meer in de koninklijke ruimtes, de exclusieve trouwzaal, … Natuurlijk kunnen ook de anekdotes die gepaard gaan met de Nobelprijsuitreiking niet ontbreken. Naast het Stadhuset kan je de vierkante toren beklimmen waar je een prachtig stadspanorama hebt.

Skansen is één van de oudste openluchtmusea van Europa. Het is ontstaan in 1891 en lijkt een beetje op Bokrijk. In Skansen kan je zien hoe de Zweedse bevolking vroeger leefde en werkte. Dat zie je in één van de circa honderd traditionele houten huisjes, waartussen echte dieren lopen. Het personeel van Skansen draagt traditionele kledij. Maar Skansen is meer dan alleen een openluchtmuseum: er is ook een dierentuin en een aquarium. Skansen ligt op het eiland Djurgården, niet ver van het Vasa Museet.

Het Nationaal Kunstmuseum bevindt zich op Skeppsholmen, één van de eilanden van Stockholm. Het museum omvat een indrukwekkende collectie beeldhouwwerken uit de zestiende en de zeventiende eeuw, een verzameling Russische iconen, een collectie Vlaamse, Franse en Nederlandse schilderkunst en talloze voorbeelden van moderne Zweedse designmeubelen. Het museum is zeker een bezoekje waard.

Ook Moderna Museet ligt op het eiland Skeppsholmen. Het museum biedt onderdak aan een grote en indrukwekkende collectie moderne kunst, zoals werken van Andy Warhol, Salvatore Dalí en Pablo Picasso.

Het oudste stadsgedeelte heet Gamla Stan en bevindt zich op het eilandje Riddarholmen. Het is een wirwar van smalle, gezellige straatjes met typische huizen in een gele of rode kleur. Je kan er uren in rondkuieren en genieten van de talrijke winkeltjes en restaurants. In het midden van Gamla Stan vinden we Stortorget, het historisch belangrijke marktpleintje. Denken we maar aan het ‘Bloedbad van Stockholm’ in 1520. Andere bezienswaardigheden op Gamla Stan zijn de kathedraal (Storkyrkan), het Koninklijk Paleis en het parlementsgebouw.

In een uithoek van Gamla Stan, met uitzicht op de haven van Stockholm, ligt het Koninklijk Paleis. Het enorme paleis is nog steeds de officiële verblijfplaats van de Koninklijke familie, hoewel ze er eigenlijk niet meer wonen. Gebouwd in 1692 telt het in totaal 608 kamers. De buitenkant is vrij sober, maar de binnenkant is weelderig, zelfs soms tot het kitscherige toe. Tegenwoordig gebruikt de koning het paleis om zijn officiële gasten te ontvangen en om staatsbanketten te houden. Je kan er ook de wisseling van de wacht bijwonen.

Om een beeld te krijgen van het leven in Zweden van 1520 tot nu moet je naar het Nordiska Museet. Het museum bevat vooral gebruiksvoorwerpen, kledij, sieraden, speelgoed en meubels. Daarnaast beschikt het museum over een aantal werken van August Strindberg, een bekende Zweedse auteur en dramaturg. Het museumgebouw werd ontworpen door Gustaf Clason en werd in 1907 officieel geopend.

Millesgården tenslotte is een museum, volledig gewijd aan de Zweedse beeldhouwer Carl Milles. Het museum werd ingericht in zijn huis, dat hij geschonken heeft aan het Zweedse volk. Je kan er een uitgebreide collectie van zijn beelden bewonderen, die zowel in het huis als in de tuin opgesteld staan.

Foto: Richard Ryan, Stockholm Visitors Board, www.imagebank.sweden.se

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content