Paradijselijk genieten op de Azoren

© Liesbet Aelvoet

In het midden van de Atlantische Oceaan liggen de Azoren, waar de Caraïben en de Zuid-Europese rivièra’s mekaar tegenkomen.

In het midden van de Atlantische Oceaan liggen de Azoren. Negen eilanden die elk op zich iets apart te bieden hebben, maar allemaal een gulden middenweg zijn tussen de Caraïben en de Zuid-Europese rivièra’s.

De eilandenarchipel bestaat uit negen eilanden waarvan São Miguel het grootste en meest dichtbevolkte is. De meeste vluchten vanuit het binnenland landen dan ook op dit eiland in Ponta Delgada. De Azoren maken deel uit van Portugal, maar zijn vrij zelfstandig gezien de locatie. Zo maken ze veelvoudig gebruik van alternatieve energie opgewekt dankzij de vele weerelementen waar ze van kunnen profiteren.

Veeteelt en de productie van thee, likeuren en wijn zijn de voornaamste sectoren waar de eilanden van leven. Vroeger was de walvissenvangst een enorme bron van inkomsten, maar dat werd verboden in de jaren 1980. Dat heeft de bevolking er niet van weerhouden om de walvissen op een andere manier tot hun economisch voordeel te gebruiken. Zo kan u op diverse eilanden walvissen en dolfijnen spotten. Aangezien enkele soorten inheemse bewoners zijn, hebt u bijna altijd prijs.

Ondanks het zachte klimaat en de overdaad aan zon, zijn de Azoren geen typische strandbestemming. Het zou zelfs zonde zijn om enkel water en zand te zien als u zich op zo’n een locatie bevindt. Er zijn op elk eiland meerdere wandel -en fietsroutes met onderweg stopplaatsen met adembenemende uitzichten. Ook zijn er verschillende watersportmogelijkheden, zowel voor beginners als voor professionele duikers en surfers. Wij gingen op verkenning op vier eilanden: São Miguel, Terceira, Faial en Pico.

São Miguel

São Miguel staat ook bekend als het groene eiland en is het meest uitgestrekte. In de bruisende stad Ponta Delgada zijn er tal van eet-en uitgaansmogelijkheden, kan je een wandeling maken langs de haven of een duik nemen in het zeewater. Een echte aanrader op dit eiland is een bezoek aan de Caldeira Velha, waar je kan zwemmen in natuurlijk verwarmd water onder een waterval in het midden van tropisch regenwoud. Klinkt goed, niet?

Als je meer inwaarts trekt, kan je vulkaankraters en verschillende geisers bezoeken in Lagoa Das Furnas. De hitte uit de vulkanische grond wordt zelfs gebruikt om te koken. Of het gekookte brouwsel ook lekker is, laten we aan jou over om te bepalen. Verder kan je ook een bezoek brengen aan een van de vele theeplantages, likeurfabrieken of de Botanische tuin in Furnas.

Terceira

Het stadscentrum van Angra do Heroismo in Terceira is UNESCO werelderfgoed en zeker een bezoekje waard. Aan de rand van de stad is er een oud fort dat nu nog steeds dienst doet als legerbasis, maar waar je wel een bezoek aan kan brengen.

Santa Barbara is het nieuwste gedeelte van het eiland en biedt mooie uitkijkpunten. Vervolgens kan je in het stadje Biscoitos een bezoek brengen aan het wijnmuseum – opgericht door een Vlaming – en afdalen binnenin een vulkaan. Dit is vrij uniek, want deze ‘Empty Vulcano’ is de enige in de wereld die open is voor bezoek.

Als je zin hebt in wat meer zon en zee, kan je gaan zwemmen in een van de natuurlijke zwembaden die zijn aangelegd aan de kust. Tijdens de zomermaanden is er ook een redder aanwezig.

Faial

Faial is het eiland van de Vlamingen die naar de Azoren emigreerden in de 15e eeuw. De sporen zijn nog steeds zichtbaar in het landschap met de vele windmolens en in het eten, maar vooral in het dorp Flamengos, waarvan de naam eigenlijk al genoeg zegt.

Dé stad om te bezoeken is Horta waar zich het bekende Peter’s Cafe bevindt en waar de uitvalsbasis is om walvissen te spotten. De haven zelf is ook de moeite waard, naast prachtige zeilboten vind je er ook kunstwerken. Elke zeiler die in deze haven halt houdt, laat namelijk een schilderij achter op de muren. Ook het meest populaire – en enige – zandstrand van de Azoren vind je in Horta.

Als je maar niet genoeg kan krijgen van vulkanen, is een bezoek aan het Interpretation Center van de Capelinhos vulkaan interessant. Hier kom je alles te weten over hoe vulkanen tot het ontstaan van deze eilandengroep hebben geleid. Je kan het natuurlijk ook aan de lijve ondervinden en één van de wandelpaden volgen die langs en in verschillende vulkaankraters lopen. Zo zijn er in Faial wandelpaden van 2,5 km, maar ook van 27 km.

Pico

Na een halfuurtje met de ferry vanuit Faial ben je in Pico, dit is een van de minst bevolkte eilanden van de groep en heeft de hoogste berg dankzij een nog steeds actieve vulkaan. Je kan de berg beklimmen, maar het is aangeraden dit met een gids te doen. Minder intensief, maar minstens even leuk is een wandeling door de authentieke wijngaarden.

Op de Azoren kan u in totaal van negen eilanden genieten. Naast de vier die zonet besproken zijn, is er ook nog Santa Maria, Corvo, Flores, Graciosa en São Jorge. Een combinatie van enkele eilanden is zeker aangeraden. Het zou zonde zijn om slechts één eiland te zien, aangezien ze allemaal heel verschillende dingen te bieden hebben.

Renske De Maesschalck

Alle eilanden zijn bereikbaar met het vliegtuig en/of ferry. Met Jetair kan je rechtstreeks vliegen van Brussel naar Ponta Delgada.

Verblijf en restaurants

In São Miguel kan je verblijven in Hotel Colegio in het oude stadscentrum. Leuk adresje om te eten is Reserva Wine & Tapas bar.

Op het eiland Terceira is Sabores de Chef een aanrader voor het diner en kan je verblijven in Hotel Terceira Mar. Wie iets origineler wil logeren, kan ook terecht bij Quinta do Martelo.

In Faial kan je verblijven in Hotel do Canal en vlakbij gaan lunchen in Peter’s Café of dineren in Canto da Doca.

Ten slotte kan je in Pico origineel slapen in de Adegas do Pico, 12 kleine huisjes die authentiek zijn ingericht, maar met alle comfort van vandaag.



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content