Praktische informatie

Tijdzone
+11 uur

Geld
Nieuw-Zeelandse dollar

Beste reistijd
Nieuw-Zeeland kan het hele jaar bezocht worden, maar de maanden november tot en met april zijn de warmste en daardoor ook de drukste.

Culturele gedragsregels
Voor Nieuw-Zeeland gelden er niet echt aparte regels. Enkel als je in een Marae ofte Maori-kerk bent, is alcohol in (de omgeving van) de Marae verboden.

Afstand
Brussel – Wellington: 18.726 km. Dat is goed 22 uur vliegen.

Verkeersregels
Om Nieuw-Zeeland goed te kunnen verkennen is het handig om een auto of mobilhome te huren. Wel is het eventjes aanpassen omdat men in Nieuw-Zeeland aan de linkerkant van de weg rijdt.

De meeste wegen zijn van uitstekende kwaliteit, het is er meestal niet druk en de bewegwijzering naar dorpjes, steden, bezienswaardigheden en campings is heel erg duidelijk. Probeer wel zoveel mogelijk overdag te rijden, want de straatverlichting laat te wensen over.

Veel verkeersregels en -borden zijn hetzelfde als bij ons, maar een aantal voorrangsregels zijn heel anders. Ook moet je opletten voor spoorwegovergangen: aangezien ze onbewaakt zijn, zijn ze vooral ’s nachts moeilijk herkenbaar.

Ook inhalen vraagt extra voorzichtigheid, want de meeste wegen zijn tweebaanswegen en bovendien erg bochtig. Daarom hebben de Nieuw-Zeelanders de regel ingevoerd dat de langzamere deelnemers aan het verkeer voorrang moeten verlenen aan de snellere door uiterst links te rijden of in te halen op de zogenaamde ‘passinglanes’, een tijdelijke verbreding van de weg.

Voor het parkeergeld hebben de kiwi’s een heel eigen systeem. Op een klein blauw bord met een P staat meestal ook een getal en een pijl. De pijl geeft de richting aan, het getal de tijd dat je mag parkeren. Om de zoveel tijd komt er dan een parkeerwachter die met krijt een kruisje op je band zet. Als je auto er nog staat na het verstrijken van de tijd op het bord, dan krijg je een boete.

Drink geen alcohol als je nog met de auto moet rijden. Ook overdreven snelheid wordt zwaar beboet: als je 50 km per uur te hard rijdt, moet je je rijbewijs en auto inleveren.

Openbaar vervoer
Zowel op het Noorder- als Zuidereiland kan je gebruik maken van het openbaar vervoer. Om van het ene naar het andere eiland te gaan kan je het vliegtuig nemen, maar je kan ook met de ferry. Tussen Wellington en Picton varen de snelle Lynx en de tragere Interislander meerdere keren per dag. Zeker in het hoogseizoen is het best om de ferry op voorhand te boeken.

Elk eiland beschikt ook over een netwerk met openbaar vervoer. Zo rijden er tussen de grote steden treinen en bussen. Het spoorverkeer is wel niet zo erg goed uitgebouwd. De treinen rijden niet elke dag naar elke bestemming. Op voorhand checken op welke dag je een trein hebt, is dus aangeraden.

De busverbindingen zijn beter uitgebouwd. Er zijn zowel lange afstandsbussen, bussen voor rugzaktoeristen en stadsbussen. De maatschappij InterCity Coachlines biedt busvervoer aan over de twee eilanden.

Documenten
Benodigde reisdocumenten voor Nieuw-Zeeland.

Gezondheid
Het gezondheidsadvies van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Reisadvies
Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elektriciteit
110 / 230 / 240 Volt

Telefoonnummer
00 64

Nuttige adressen
Ambassade Nieuw-Zeeland in Belgie:

Ambassade België in NZ:

Links
Tourism New Zealand

New Zealand Tourism Online Ltd

NZ Escape

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content