Nieuw-Zeeland

Vanuit België ligt Nieuw-Zeeland letterlijk aan de andere kant van de wereld. Met zijn magnifieke, ruwe landschappen, grillige kusten, besneeuwde gletsjermeren, ongeëvenaard wildleven en blauwe hemel heeft het land dan ook een enorme aantrekkingskracht. Die pracht leverde het land de bijnaam ‘Godzone’ op.

Nieuw-Zeeland bestaat uit twee delen, het Noorder- en Zuidereiland, die gescheiden worden door Straat Cook. Die is op haar smalste punt 20 kilometer breed.

Op het Noordereiland leeft ongeveer tweederde van de circa 3,8 miljoen inwoners. Iets meer dan een miljoen van hen leeft in Auckland, de grootste stad van het land. De hoofdstad van Nieuw-Zeeland, Wellington, ligt op het zuidpunt van het Noordereiland.

Troef van dit eiland is het spectaculaire Tongariro National Park, waar je op een relatief klein gebied een hele waaier aan landschappen vindt. Die rijkdom dankt het gebied aan de nog altijd actieve vulkanen. Daarnaast zijn de Waitomo Caves, een gigantisch grottenstelsel waarvan een groot deel nog niet eens is ontdekt, een trekpleister.

Ontspannen kan in de Bay of Islands, schitterende baaien met gouden zandstranden en warm aquamarijn water in een subtropisch klimaat. Ook Rotorua, waar je je helemaal kan laten reinigen in pruttelende modderpoelen, warmwaterbronnen en hydrothermische meren, is een topper.

Het Zuidereiland is iets groter dan het Noordereiland. Met pieken van meer dan 2.300 meter strekken de Nieuw-Zeelandse Alpen zich over vrijwel de gehele lengte van dit eiland uit. De oostzijde is droog en grotendeels onbegroeid, terwijl de westkust veel regen kent en indrukwekkende bossen, meren, bergen en gletsjers. Christchurch, de grootste stad op het Zuidereiland, biedt uitstekende internationale vliegverbindingen.

De National Parks op het Zuidereiland vormen een echt paradijs voor natuurliefhebbers en wandelfanatici. Daarnaast kan je het eiland ook met de trein doorkruisen. Tijdens die Tranzalpine trekken de mooiste landschappen aan je voorbij. Voor avontuurlijke activiteiten zoals bunji-jumping en wildwater-rafting is Queenstown the-place-to-be. Sommige toeristen zien het dan ook als een uitdaging om hun grenzen zoveel mogelijk te verleggen.

Door de filmtrilogie ‘The Lord of the Rings’ van Peter Jackson is de populariteit van Nieuw-Zeeland sterk toegenomen. Toch geeft het land ter plaatse niet zo’n heel toeristische indruk. Zo is het perfect mogelijk om plaatsjes te bezoeken waar nog nooit eerder een mens geweest is. Bovendien ligt alles ook relatief dicht bij elkaar, aangezien beide eilanden samen slechts ongeveer zo groot zijn als Groot-Brittannië .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content