Bezienswaardigheden

De meeste Nieuw-Zeelanders wonen op het Noordereiland. De hoofdstad Wellington ligt op de zuidpunt van het Noordereiland aan Straatcook. Toch is Auckland de grootste stad van het land.

Aangezien Wellington de politieke hoofdstad van het land is, bevinden het parlement en de hoofdkantoren van de ministeries zich er. Daarnaast is deze compacte stad ook het culturele centrum van het land. Van film over theater tot kunstgezelschappen, je vindt het er allemaal. Met het Te Papa museum bezit het de stad één van de grootste nationale musea ter wereld. Je ontdekt er letterlijk alles over Nieuw-Zeeland op een interessante, interactieve manier. In de City Gallery in art-decostijl kan je dan weer terecht voor de belangrijkste kunsttentoonstellingen.

Een andere aanrader is een ritje met de Kelburn Cable Car. Die oude kabeltram brengt je naar de top van een steile heuvel met prachtig uitzicht over Wellington en haar natuurlijke haven Port Nicholson. Boven op de heuvel ligt er bovendien een botanische tuin met een rozentuin en tal van exotische planten. Verder staat deze ‘windy’ city bekend om zijn harde wind, talrijke koffiebars en cafés.

‘Finest one day walk’

Aan de oostzijde van Wellington ligt de Wairarapa kust. Door haar afgelegen ligging is dit misschien wel de meest boeiende kust van het hele eiland. Langs de kustweg liggen ook de Putangirua Pinnacles. Deze gigantische stenen rotsen zijn gedurende jaren uitgesleten door de regen. Bij Cape Palliser bevindt zich de grootste kolonie pelsrobben van Nieuw-Zeeland. Bovendien heb je er van op de vuurtoren een adembenemend uitzicht op het Zuidereiland.

Een andere troef van het Noordereiland is het spectaculaire Tongariro National Park. Het park heeft drie actieve vulkanen, waaronder de Ngauruhoe die in ‘Lord of the Rings’ dienst deed als decor voor Mount Doom. Die vulkanen zorgen voor diverse landschappen: van weeldigere bossen over moerassen tot droge steppeachtige gebieden. Tijdens de zomer is de ‘Tongariro Crossing’, ofte de ‘finest one day walk in New Zealand’, een echte aanrader. In de winter wordt het park met het Whakapapa-skigebied herschapen tot grootste skigebied van Nieuw-Zeeland.

Daarnaast vormt het gigantische grottenstelsel Waitomo Caves een trekpleister. Een groot deel is zelfs nog niet eens ontdekt. Erg mooi is de ‘Glowworm Cave’, waar miljoenen gloeiwormen het plafond bevolken. Je kan de grotten verkennen in een bootje, maar het kan ook een stuk avontuurlijker. De grotten bevinden zich op een dikke twee uur van zowel Auckland als Rotorua.

Modderbronnen en gouden stranden

In Auckland komen bijna alle internationale vluchten toe. Naast kantoorgebouwen telt de stad ook heel wat attracties en parken en ligt er langs haar beide kanten water. Zo biedt de Skytower een weerzinwekkend uitzicht over de stad. In het Maritiem Museum kan je kennismaken met de zeevaartgeschiedenis van Nieuw-Zeeland. Voor kunst moet je dan weer in de Auckland Art Gallery en de New Gallery zijn. Shoppen kan in Queen street. Tenslotte is het voor de meeste toeristen een verrassing dat er zoveel Aziaten in Auckland wonen.

Een eerder kleine stad, maar wel erg druk bezocht is Rotorua. Het stadje dankt haar populariteit aan haar geisers, warmwater- en modderbronnen. Al veroorzaken die tegelijk ook een enorme stank. Daarnaast kan je in het kuuroord alle aspecten van de Maori-cultuur leren kennen.

Heel anders, maar ook erg ontspannend is Bay of Islands. Deze schitterende subtropische eilandjes met gouden zandstranden en warm aquamarijn water liggen ten noorden van Auckland. In deze baai ging de kolonisatie van Nieuw-Zeeland van start. In Waitangi werd de overeenkomst tussen de Maori en de Engelsen ondertekend. Naast zonnebaden kan je hier kiezen tussen heel wat watersporten of samen met dolfijnen pootje baden.

Ruiger Zuidereiland

Het Zuidereiland is iets ruiger en bergachtiger dan het Noordereiland. Daar zitten de Nieuw-Zeelandse Alpen voor veel tussen. Het gebergte heeft een aantal gletsjers en bijhorende rivieren zoals de Tasman-gletsjer. Die ligt bij Mount Cook, de hoogste berg van het land. Het naar de berg genoemde Nationaal Park biedt enkele indrukwekkende uitzichten. Een ander indrukwekkend natuurverschijnsel is Milford Sound. De steile rotswanden en rondzwemmende dolfijnen maken een boottochtje op deze sublieme fjord tot een topattractie.

Langs de westkust wisselen rotsen, baaien en de onherbergzame wildernis elkaar af. Ook is de zilverreigerkolonie bij Whataroa hier één van dé attracties. Andere bekende Nieuw-Zeelandse vogels zijn de kiwi, de takahe en de zeldzame blauwe en geeloogpinguïns.

De oostzijde van het Zuidereiland is vrijwel onbegroeid en droog. Kaikoura staat bekend als plaats waar je walvissen en dolfijnen kan spotten. Ongeveer 150 kilometer ten zuiden van Kaikoura ligt Christchurch, de grootste stad van het Zuidereiland. Met haar aangelegde tuinen, Victoriaanse huizen en grote kathedraal doet de stad Engels aan. In het Canterbury Museum maak je kennis met de geschiedenis van de Maori’s.

Een andere boeiende stad is Queenstown. Vooral liefhebbers van alternatieve sporten komen er aan hun trekken. Daarnaast is het mogelijk om het land op een alternatieve manier te bezoeken. Zo kan je met de Tranzalpine Express door het prachtige landschap van Christchurch naar Greymouth sporen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content