Om vijf uur op kantoor, om zes uur op het strand: het leven is mooi in Auckland, Nieuw-Zeeland. Een bruisende grootstad die ondernemende lui van overal aantrekt. En wie het allemaal wat druk vindt, kan zo de zee op of de natuur in.

Auckland bevindt zich op het schiereiland tussen de Stille Oceaan en de Tasmanzee. Stranden genoeg dus op minder dan veertig minuten rijden. Bovendien is er enorm veel te beleven: fantastische winkels, galeries, boottochten maken, zwemmen….

Het Auckland Museum, in het met bloemen beplante Auckland Domain, is ook zeker de moeite waard. Naast prachtige kunstwerken van de Maori’s en de Polynesiërs, dagelijkse optredens van Maori-ensembles en een uitgebreide natuurhistorische verzameling, besteedt het museum ook aandacht aan de multiculturele impulsen die de stad doen leven.

Scheepvaart en culturele diversiteit dus, twee elementen die van groot belang zijn geweest voor de ontwikkeling van Auckland. In de beginjaren (1840) was men hier voor transport bijna uitsluitend op schepen aangewezen, omdat de bossen zo dichtbegroeid waren.

Aanvankelijk was het een nederzetting van Europeanen op Maori-grondgebied. De stad groeide dankzij de rush naar goud en naar hout, maar ook dankzij oorlog, beurstransacties en immigratie. Er wonen nu meer dan een miljoen mensen en het is daarmee de grootste stad in Nieuw-Zeeland.

Ook vandaag nog stromen talrijke immigranten toe: dertien procent van de inwoners is afkomstig van de eilanden in de Stille Oceaan en tien procent komt uit Azië. Voeg daarbij nog de complexe mix van Maori’s (twaalf procent) en expats uit Joegoslavië, Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland, en je hebt een kleurrijke cocktail die zowat alles beïnvloedt, van voedsel tot mode.

Metropool

Doordat de meeste inwijkelingen traditioneel ongeveer 10 are grond toegewezen kregen, groeide de stad exponentieel, zowel aan de noordkant als aan de zuidkant van de haven. In 1959 werd Harbour Bridge gebouwd, die beide delen met elkaar verbindt.

Een ander opvallend landmerk is de Sky Tower, het hoogste gebouw van het zuidelijke halfrond (328 meter). De Sky Tower domineert de binnenstad, waar oude koloniale gebouwen zoals het vroegere Customs House en de Town Hall als dwergen in de schaduw van de moderne wolkenkrabbers staan.

Queen Street, de belangrijkste winkelstraat, geeft uit op Aotea Square of The Edge, een complex met officiële gebouwen, cultuur- en congresfaciliteiten. Ten oosten van Queen Street leidt Vulcan Lane, met zijn bars en restaurants, naar High Street, een smalle straat vol kleine maar hippe modeboetieks, designwinkels, geschenkwinkels, boekenwinkels en talrijke cafés.

Uit de drukte

Lijkt het leven in de binnenstad je te druk, dan bieden de vele parken en stranden binnen de stadsgrenzen van Auckland soelaas. De plek werd opgetrokken op ongeveer vijftig uitgedoofde vulkanen, die de Maori’s ombouwden tot versterkte burchten.

Een picknick op Mount Eden, One Tree Hill of op het hoogste punt van het eiland Rangitoto biedt prachtige vergezichten op de stad. En magnifieke stranden liggen op een steenworp van het centrum.

Voor wie het wat ruiger wil: een ritje van amper veertig minuten brengt je midden in de wildernis. Een fantastische dagtrip begint bijvoorbeeld met een bezoek aan de kolonie jan-van-genten op de wilde en winderige landtong van Muriwai. Vervolgens een bezoek aan enkele wijngaarden in Kumeu, een tocht door de oorspronkelijke bossen van Waitakere Ranges en naar de ondergaande zon kijken in Karekare..

In retraite op Waiheke Island

Waiheke Island, op veertig minuten varen van het centrum, staat bekend om zijn alternatieve levensstijl: heel relaxt, met prachtige stranden, kunstenaarsateliers en wijngaarden. B&b’s werden op de rotsklippen gebouwd en bieden adembenemende zeezichten, restaurants kijken uit over hun eigen wijnheuvels. Men kan hier naar hartenlust zeilen en niemand stoort zich aan de manier waarop de anderen hun dagen doorbrengen.

Waiheke is geweldig omdat het er nooit vriest en droger en zonniger is dan de andere wijnstreken van Nieuw-Zeeland. Er zijn hier ook geen extreme temperatuurverschillen zoals in het zuiden. Het is hier bovendien stil, zelfs in de zomer. Omdat er in Nieuw-Zeeland eigenlijk overal stranden zijn, worden die nooit overrompeld.

Leven op een eiland is een soort van retraite. Door het water is men van de buitenwereld afgesloten. En toch verblijf je hier vlak bij het centrum van een bruisende stad, vol invloeden uit Azië en uit de Stille Oceaan.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content