Bezienswaardigheden

Het stadje Trapani heeft vooral zijn middeleeuws uitzicht grotendeels weten te bewaren. Van de nóg vroegere beschavingen zijn quasi alle sporen uitgewist. Al merk je wel nog dat er diverse volken geleefd hebben.

Aangezien het niet zo groot is, kan je Trapani gemakkelijk te voet verkennen. Een groot deel is zelfs enkel voor voetgangers toegankelijk. In de andere stukken van de stad rijden wel bussen.

De middeleeuwse sporen vind je vooral in het oude deel van de stad, dat omgeven is door de zee. Daar, meer bepaald op de Piazzetta Saturno, bevindt zich het toeristische informatiecentrum. Op die Piazzetta bevindt zich ook de kerk van Sint-Augustinus, die in de romaansgotische stijl opgebouwd is en een prachtig roosvenster herbergt. Ze dateert uit de 14e eeuw, maar is intens gerestaureerd en zelfs deels heropgebouwd na het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Corso Vittorio Emanuele vormt één van de belangrijkste straten van het oude centrum. Je vindt er dan ook nog heel wat oude palazzi en historisch interessante kerken. Het andere deel van Trapani heeft erg geleden onder de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor het later in de typisch Siciliaanse stijl heropgebouwd is.

In het historische centrum is de ‘Spedaletto’ of het ‘paleis van Giudecca’ de moeite waard. Dit ‘Casa Ciambra’ stamt uit de zestiende eeuw, is in de Catalaansgotische stijl opgebouwd en is van joodse origine. Niet verwonderlijk, aangezien de joodse gemeenschap de buurt rond de Via della Giudecca en de Via degli Ebrei tot in de vijftiende eeuw bevolkte.

Nog iets meer naar het oosten markeert de Piazza Vittorio Emanuele de grens tussen het oude en nieuwe stadsdeel. Op het plein prijkt een beeld van Victor Emanuel II, dat ontworpen is door Giovanni Dupre, en een grote fontein met een Triton-beeldengroep, die vormgegeven is door Domenico Li Muli. Het plein luidt het begin in van de Via Fardella, de moderne hoofdstraat van Trapani. Je vindt er massa’s winkeltjes en bars.

Op diezelfde grens tussen de oude en de nieuwe stad ligt de Villa Margherita, de botanische tuin van Trapani met zijn eeuwenoude ficusbomen. Tijdens de zomer vinden er regelmatig concerten plaats. Wat verderop vind je het gemeentehuis in het Palazzo d’Ali, meer bepaald op de Piazza Vittorio Veneto, en het postkantoor. Voor die moderne uitbreiding van de stad naar het oosten werd de oorspronkelijke stadsmuur afgebroken.

Modern stadsdeel

Al kan je ook in het moderne deel van de stad nog enkele uitmuntende middeleeuwse elementen, zoals het portaal en het roosvenster, van de Maria Santissima Annunziata in de Via Conte Pepoli. De kerk is in de veertiende eeuw gebouwd in de romaansgotische stijl. Al werd vooral het interieur in de loop der eeuwen grondig aangepast. Deze versierde kerk bezit ook enkele kapellen zoals de Cappella della Madonna, waar het veertiende-eeuwse, gekoesterde beeld van de Madonna met kind staat.

Aangrenzend ligt het Pepolimuseum. Dat museum biedt onderdak aan zowel middeleeuwse als moderne collecties, waaronder enkele vrij unieke voorwerpen.

Naast deze kerken is ook de kathedraal een bezoekje waard. De oorspronkelijke Cattedrale di San Lorenzo dateert uit de 14e eeuw, maar in de zeventiende eeuw werd een nieuw heiligdom gebouwd over de restanten van het oude. In de kathedraal bevindt zich een ‘Annunciatie’, die wordt toegeschreven aan Antoon Van Dijck.

Italiaanse vissers

Het kloppend hart van Trapani, én bovendien één van de aangenaamste plekjes om te vertoeven, is en blijft de haven. Al is ze doorheen de jaren grondig aangepast. Bootjes varen er af en aan, vissersboten komen er terug met hun vangst, vissers roepen en gesticuleren dat het een lieve lust is.

En ook wie op zoek is naar een prachtig zicht over de zee kan terecht in deze buurt. Zo ligt de Torre del Ligny op het uiterste puntje land. In de zeventiende eeuw deed de toren dienst als Spaans verdedigingsfort, nu huisvest hij een prehistorisch museum. Dat museum kan je bereiken door over een smal stukje weg, aan beide zijden omgeven door de zee, te wandelen.

Niet ver van hier ligt het Castello della Colombaia. Dat ligt zelfs helemaal midden in de zee. Oorspronkelijk is dit octogonaal bouwsel opgetrokken om de haven van Trapani te verdedigen tijdens de Punische Oorlog. In 1993 is dit castello volledig gerestaureerd.

Een laatste aanrader is de beroemde paasprocessie. Tijdens die ‘Misteri’ op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag worden twintig houten standbeelden door de straten van Trapani gedragen. De processie duurt zestien uur. Die 17e en 18e-eeuwse religieuze standbeelden worden bewaard in het Chiesa del Purgatorio. Een andere processie in Trapani vindt plaats op zeven augustus, de feestdag van de patroonheilige Sint-Albertus. Op zestien augustus zet Trapani haar Madonna dan weer in de bloemetjes.

Foto: copyright Fototeca Enit

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content