India

India is een enorm groot land vol tegenstellingen. Rijk en arm, modern en ouderwets. Tradities zoals de eeuwenoude Indische geneeswijze Ayurveda, een leer die doelt op een herontdekking van het ware zelf, kennen er een nieuwe bloei en zijn ook bij toeristen erg populair.

India is een enorm groot land vol tegenstellingen. Rijk en arm, modern en ouderwets. Tradities zoals de eeuwenoude Indische geneeswijze Ayurveda, een leer die doelt op een herontdekking van het ware zelf, kennen er een nieuwe bloei en zijn ook bij toeristen erg populair.

Delhi
Mumbai
Agra
Chennai
Algemene informatie
Praktische informatie

India, officieel de Republiek India, telt op China na het meeste aantal inwoners ter wereld. De hoofdstad van het schiereiland is Delhi, maar de grootste stad van het land is Bombay of Mumbai. Haar naam dankt het land aan Sindhu, de lokale naam voor de rivier de Indus.

Culinaire hoofdrol

De Indiase contrasten komen onder andere tot uiting in de kledij. Een deel van de bevolking draagt nog steeds de traditionele kostuums. Vrouwen dragen vaak een Sari, een kleurrijk stuk stof dat rond het lichaam gedrapeerd wordt, en mannen een Dhoti, een witte lap stof die ze rond hun taille knopen en die een beetje lijkt op een pofbroek. Ook de Indiase politicus Mahatma Gandhi droeg bij publieke optredens altijd een Dhoti. Rijkere Indiërs dragen dan weer vaak -al dan niet nagemaakte- westerse kledij.

Nog steeds vormen taal, religie en het kastensysteem een belangrijke basis voor het bepalen van iemands positie in de maatschappij. De belangrijkste taal in India is het Hindi dat, evenals het oude Sanskriet, geschreven wordt in het Devanagari-schrift. Daarnaast is het Engels, dat veel gebruikt wordt in het zakenleven, een officiële taal. Op religieus vlak spelen zowel het Hindoeïsme, Boeddhisme, Sikhisme als de Islam een voorname rol. Toch kent India officieel geen staatsgodsdienst.

Zowel op muzikaal vlak als qua dans en literatuur heeft India een heel eigen en rijke cultuur. Al is vooral de filmindustrie, het zogenaamde Bollywood, erg succesvol. Cinema is dan ook mateloos populair in India. De naam is afgeleid van Hollywood, waarbij de ‘B’ staat voor Bombay, het hart van de Indiase filmindustrie. Op culinair vlak spelen rijst, granen, specerijen en verse kruiden, die tot garam masala’s (aromatische mengsels) gemalen worden, een hoofdrol in India. Curry’s, tikka’s en kofta’s, die met rijst of met vers brood gegeten worden, zijn de bekendste Indiase gerechten.

Gevarieerde temperatuur en natuur

India bestaat ruwweg uit drie delen: de Himalaya, de rivierenvlakte onder de Himalaya en het schiereiland zelf. Hoewel de Himalaya slechts voor een klein deel in India ligt, bepaalt hij toch het meest noordelijke deel van het land. Ten zuiden van de bergketen ligt een grote laagvlakte, waar grote rivieren zoals de Ganges, Indus en Brahmaputra door stromen. Die gletsjerrivieren maken de vlakte tot één van de vruchtbaarste landbouwgebieden ter wereld. In het westen gaat die vruchtbare vlakte over in de extreem droge Thar-woestijn ofte ‘Indian Desert’.

Op het Indiase schiereiland neemt het Dekan- of Deccan-plateau de voornaamste plaats in. De eerder lage Vindhyabergen scheiden dit grote, driehoekige hoogland van de rivierenvlakte. Naar het westen evolueert het plateau tot de West-Ghats, naar het oosten tot de Oost-Ghats. Helemaal in het zuiden komen deze twee bergketens samen in de Nilgiriheuvels, die tot 2600 meter hoog zijn. Ook op het schiereiland lopen een aantal grote rivieren, maar dit zijn moessonrivieren. Daardoor verschilt het waterpeil in de rivieren sterk van seizoen tot seizoen.

Door die geografische diversiteit kent India verschillende klimaten. Het zuiden heeft eerder een tropisch klimaat, het noorden eerder een gematigd klimaat. Op het Dekan-plateau zijn de zomers heet en de winters mild. Dat komt doordat het gebied in de regenschaduw van beide Ghats ligt, waardoor het hoofdzakelijk uit steppe en savanne bestaat. Het grootste deel van India kent een moessonklimaat met drie seizoenen: het koele seizoen van oktober tot februari, het hete seizoen van maart tot juni en het regenseizoen van midden juni tot september. Tijdens dat moessonseizoen regent het elke dag een paar uur, waarna de zon terug gaat schijnen. De moesson komt vanuit het zuidwesten, van over de oceaan.

Tenslotte dankt India haar rijke fauna en flora aan die uiteenlopende landschappen en klimaten. Proeven van die rijke fauna kan onder meer in de Nationale Parken zoals de Sundarbans. Als grootste mangrovebossen ter wereld, die langs de rivierdelta van de Ganges liggen, staan de Sundarbans op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content