- Musée Hospice Comtesse (Rue de la Monnaie 32): Johanna van Vlaanderen liet het telegenieke armen- en ziekenhuis optrekken in 1237, nu ontdek je er het zeventiende-eeuwse Vlaamse interieur.

- Palais des Beaux-Arts (Place de la République): 's lands tweede grootste museum, na het Louvre, met onder meer schilderijen van Rubens, Jordaens, Goya en Picasso, naast negentiende-eeuws beeldhouwwerk en keramiek. Net als het Musée d'Histoire Naturelle (Rue de Bruxelles 19) en het Hospice Comtesse gratis op de eerste zondag van de maand.

- Geboortehuis van Charles de Gaulle (Rue Princesse 9): een typische negentiende-eeuwse woning, met familiestukken en persoonlijke objecten van de jonge generaal.

- Het Maison de l'Architecture et de la Ville (Place François Mitterand).

- Lille 3000

- Musée Hospice Comtesse (Rue de la Monnaie 32): Johanna van Vlaanderen liet het telegenieke armen- en ziekenhuis optrekken in 1237, nu ontdek je er het zeventiende-eeuwse Vlaamse interieur.- Palais des Beaux-Arts (Place de la République): 's lands tweede grootste museum, na het Louvre, met onder meer schilderijen van Rubens, Jordaens, Goya en Picasso, naast negentiende-eeuws beeldhouwwerk en keramiek. Net als het Musée d'Histoire Naturelle (Rue de Bruxelles 19) en het Hospice Comtesse gratis op de eerste zondag van de maand.- Geboortehuis van Charles de Gaulle (Rue Princesse 9): een typische negentiende-eeuwse woning, met familiestukken en persoonlijke objecten van de jonge generaal.- Het Maison de l'Architecture et de la Ville (Place François Mitterand).- Lille 3000