Wat moet je zien?

De voornaamste bezienswaardigheden op een rijtje:

Place de la Comédie

Een goed startpunt om Montpellier te verkennen is de levendige Place de la Comédie. Haar naam heeft ze te danken aan het 19e-eeuwse operagebouw -de Opéra Comédie-, dat over het langwerpige plein met zijn vele terrasjes uitkijkt. De opera is niet open voor bezoeken, maar je kan er natuurlijk wel altijd een voorstelling bijwonen. Op het plein bevindt zich ook het Office du Tourisme, waar je alle informatie over de stad krijgt, kan intekenen op begeleide bezoeken en fietsen kan huren. Als je op de Place de la Comédie de Rue de la Loge inslaat, ben je vertrokken voor een wandeling door de oude binnenstad.

Eglise Place Saint-Roch

De Eglise Saint-Roch bevindt zich aan het gelijknamige charmante pleintje waar je goed moet kijken wat er nu echt is en wat behoort tot de geslaagde, op de omringende gebouwen geschilderde trompe-l’oeil. Je zal vast ontdekken dat de neogothische Saint-Rochkerk echt is. Ze ligt op de bedevaartsweg naar Santiago de Compostella. En pelgrims op zoek naar onderdak kunnen er elke dag om 16.00 uur terecht voor opvang. Ze mogen rekenen op een eenvoudige maaltijd en bescheiden logies.

Halles Castellane

Na amper vijf minuten lopen van bij de Place Saint-Roch, kom je bij de overdekte markthal Halles Castellane. Wie op zoek is naar streekgerechten, Franse kazen of wijn voor een picknick, moet er zeker een keer langs. De Halles bevinden zich bovendien aan een groot plein, dat een trekpleister vormt voor al wie houdt van een terrasje in de zon.

Eglise Saint-Anne (Carré Saint-Anne)

Niet bedoeld als trompe-l’oeil, maar in se de grootste die Montpellier rijk is, is de 19e-eeuwse Eglise Sainte-Anne in de vioolbouwerwijk. Haar majestueuze klokkentoren is vanuit de hele stad te zien, maar ze heeft geen religieuze functie meer. Tijdens renovatiewerken werd ze gedesacraliseerd en in 1991 omgevormd tot een centrum voor hedendaagse kunst dat vooral ruimte biedt aan jonge, lokale artiesten. Het hele jaar door hebben er tentoonstellingen en festivals plaats.

Museé Fabre

Het musée Fabre, vlakbij de Champs de Mars en de Place de la Comédie, werd in 1828 gesticht door de Montpelleriaanse schilder François-Xavier Fabre. Van de negenhonderd kunstwerken die erin zijn ondergebracht, is dan ook een groot deel afkomstig uit zijn eigen oeuvre en uit zijn privécollectie. Er gaat ook veel aandacht uit naar andere kunstenaars uit Montpellier. Verder vind je er werken uit de Renaissance, Vlaamse en Hollandse meesters, de collectie Soulages en een vleugel met hedendaagse kunst.

Porte de Peyrou

Wanneer de zon schijnt boven Montpellier – en dat is gelukkig vaak het geval-, dan is een bezoek aan de Porte de Peyrou een aanrader. De oude stadspoort – opgetrokken uit Peyrou-steen- ontsluit de hoofdweg rue Foch. Bovenop de triomfboog heb je een prachtig uitzicht over de stad, de jardin de Peyrou en in de verte de Middellandse Zee. Een klein poortje aan de zijkant geeft toegang tot de negentig trappen die naar boven leiden. Soms zijn er boven zelfs wijndegustaties. Je mag er wel niet alleen naartoe. Het beklimmen van de Porte de Peyrou maakt deel uit van een begeleide twee uur durende wandeling van het Office du Tourisme.

Vioolbouwers

Bijzonder aan Montpellier is de aanwezigheid van ambachtelijke vioolbouwers, vooral omdat de stad zelf nooit een groot orkest gehad heeft. Er bevinden zich nog elf ateliers waar het métier met veel zorg beoefend wordt en waar de beste muzikanten ter wereld een bestelling plaatsen. Wie wil zien hoe een viool gemaakt wordt, kan deelnemen aan de ’tour des luthiers’ die wordt ingelegd door het Office du Tourisme. Je komt dan zeker ook langs bij Frédéric Chaudière, een enthousiaste vioolbouwer die in zijn prachtige 17e-eeuwse atelier ook concerten en culturele evenementen organiseert. Voor 10 euro kan je ze gedurende een heel jaar bijwonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content