Zwitserland

Het hele jaar door kunt u in Zwitserland heerlijk ontspannen. In de winter op één van de vele skipistes in modaine skioorden als Crans Montana en Davos Klosters, in de zomer tijdens een wandeling tussen de bloemenrijke weides.

Het hele jaar door kunt u in Zwitserland heerlijk ontspannen. In de winter op één van de vele skipistes in modaine skioorden als Crans Montana en Davos Klosters, in de zomer tijdens een wandeling tussen de bloemenrijke weides. Tussen bergriviertjes, koeien met een bel om de nek en Edelweiss voel je je er ongetwijfeld als in het aards paradijs.

Omgeven door Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk ligt Zwitserland in het hartje van Europa. Het Alpenland heeft meerdere officiële talen zoals de hoofdtaal Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans.

Op politiek vlak is Zwitserland een buitenbeentje. Zo heeft het land officieel geen hoofdstad. Bern is enkel de facto hoofdstad. Zürich is de grootste stad en Genève op haar beurt is de thuishaven van heel wat internationale organisaties zoals het Rode Kruis, de Wereldhandelsorganisatie en de UEFA. Dat dankt de stad aan de sterke defensie en de politieke en militaire neutraliteit van Zwitserland. Ook tijdens de twee wereldoorlogen heeft het land een onafhankelijke positie gehouden en pas op 10 september 2002 koos het voor een volledige stem in de Verenigde Naties.

Toeristen waarderen vooral de combinatie van de Alpen met de grote meren. Bovendien is Zwitserland veel minder toeristisch dan Oostenrijk of de Franse Alpen. De hoogste bergen liggen in het zuiden en oosten van het land. In het noordwesten ligt de Jura. Het noorden en het midden van het land zijn minder bergachtig en daardoor het dichtst bevolkt. Vooral wintersporten zoals skiën, ijshockey en curling zijn erg populair in Zwitserland. Ook schwingen, steenstoten en Hornussen behoren tot de nationale sporten.

De grootste meren zijn het Bodenmeer en dat van Genève, maar het drukst bezochte van Europa is het Vierwoudstrekenmeer. Op de plaats waar de rivier Reuss dit meer verlaat, bevindt zich de meer dan 650 jaar oude Kapelbrug. Deze overdekte houten brug van 204,7 meter vormt de belangrijkste toeristische attractie van de stad Luzern. Ook de Italiaans aandoende stad Lugano ligt aan een meer. Aangezien de stad omgeven is door twee bergen en een aantal groene heuvels wordt ze ook wel eens het Europese Rio de Janeiro genoemd.

De belangrijkste rivier van Zwitserland is de Rijn met zijn zijrivier de Aare. Bij het Zwitserse Schaffhausen, vlakbij de grens met Duitsland, ligt de Rheinfall. Met zijn 150 meter breedte en 23 meter hoogte is dat de grootste waterval van Europa. Met een bootje kunnen toeristen tot er vlak voor varen.

Tussendoor kan je een bezoek brengen aan de Karolingische abdij van Sankt Gallen, die lange tijd één van de belangrijkste kloosters van Europa was. De bibliotheek met haar onschatbare manuscripten geldt nog steeds als één van de grootste en oudste van de wereld. Ook de drie kastelen, stadsmuur en binnenstad van Bellinzona staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Centraal staat het kasteel van Castelgrande uit de tiende eeuw, dat bijna volledig in originele staat bewaard is.

Na een fikse bergwandeling of een dagje skiën kan je in een Zwitserse berghut genieten van een typisch kaasgerecht zoals raclette of fondue. Ook van rösti, een soort gesnipperde aardappel in ronde koekvorm, of van Zwitserse chocolade is het heerlijk smullen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content