Bezienswaardigheden

De hoofdstad Bern is een veeleer kleine stad en je kan er alles makkelijk te voet bereiken. Uniek aan Bern zijn haar kuil met echte beren en de middeleeuwse sfeer. Die dankt Bern aan de zes kilometer lange arcades ofte één van de langste overdekte winkelpromenades van Europa.

Ook de rest van het oude stadsgedeelte dat in de bocht van de rivier de Aare ligt, heeft een middeleeuws tintje. Daarom staat het vermeld op de lijst van Unesco. De Murrenbachwaterval is met 750 meter de grootste waterval van Europa.

In de wijde omgeving van Bern liggen drie meren: het meer van Neuchâtel, het Vierwoudstedenmeer en de Brienzersee. Bij het meer van Neuchâtel verbouwt men vooral op de westelijke oever wijn en Neuchâtel geniet faam om zijn uurwerkproductie.

Aan de oevers van het Vierwoudstedenmeer is Luzern de meest bezochte stad. Met de ferry raak je onder andere in Engelenberg met zijn Benedictijnerklooster dat aan de voet van de eeuwig besneeuwde Titlis ligt. De abdij bezit een grote collectie manuscripten uit de middeleeuwen.

Ook Küssnacht, waar de echtgenote van Leopold III om het leven kwam, ligt aan het meer. Luzern zelf geniet vooral faam om haar ‘Kapelbrug’ over de Reuss. Die overdekte brug uit 1331 is afgebrand, maar nadien terug opgebouwd. Ook de stadsmuur of Museggmauer stamt uit de 14e eeuw.

Aan de oevers van de Brienzersee bevindt zich Interlaken. Aan de oorsprong van de stad lag het klooster, dat in 1133 gesticht werd door monniken van de orde van Sint-Augustinus. Vanuit het stadje heb je een prachtig zicht op de Jungfrau, de meer dan 4.000 meter hoge berg. Daar vind je het hoogste treinstation van Europa, de Jungfraubahn.

Daarnaast is het stadje Brienz met haar omliggende bergen en traditioneel houtsnijwerk erg aantrekkelijk. In de buurt ligt het openluchtmuseum Ballenberg met oude woningen en beroepen.

Dé beroemdste bergen, zoals de Matterhorn, hét symbool van Zwitserland, liggen in het Zuidwesten van het land.

Historische getuigen in Genève zijn de Cathédrale Saint-Pierre en de Place du Bourg-de-Four’, het vroegere Romeinse Forum. Daarnaast is de stad de – tweede – thuis van de Verenigde Naties.

Lausanne is de thuishaven van het Internationaal Olympisch Comité en ligt aan het meer van Genève, net zoals het mondaine Montreux met haar alomtegenwoordig festivalpaleis gekend van de televisieprijzen. Nog aan het meer: Jet d’Eau met haar 140 meter de hoogste fontein van Europa. Een laatste toeristische topper in de omgeving is Châteaux d’Oex, waar jaarlijks ballonvaarders van over de hele wereld elkaar ontmoeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content