Zweden

Zweden heeft net als de andere Scandinavische landen een overvloed aan ruimte, rust en schone lucht. Maar Zweden staat ook bekend om zijn design, mooie stranden, welvaart en kinderboeken als Pippi Langkous en Nils Holgersson.

Zweden is het grootste Scandinavische land en kan zich beroepen op het laatste stukje echt ongerepte wildernis in Europa. In het uiterste noorden, in Lapland, ligt het grootste natuurpark van Europa, Sarek. In de woeste natuur van bergen, gletsjers, oerbossen, meren en toendra leven nog beren, wolven, lynxen en veelvraten.

In de zomer kan je hier genieten van de middernachtzon waarbij de zon de hele nacht niet achter de horizon verdwijnt en in de winter kan je getuige zijn van het noorderlicht, één van meest bijzondere natuurverschijnselen.

In het noorden langs de grens met Noorwegen is Zweden uitgesproken bergachtig met toppen tot net boven de 2000 meter. In de winter kan je hier skiën, langlaufen, hondensledetochten maken en overnachten in het ijshotel in Jukkasjärvi dat ieder jaar opnieuw wordt gebouwd. Verder naar het zuiden wordt het landschap vlakker en gaan de naaldbossen over in loofbossen onderbroken door glasheldere meertjes en glooiende akkers en weilanden.

De Zweden voelen zich zeer sterk verbonden met de natuur en springen er zuinig mee om. In veel gebieden is bosbouw verboden en waar het wel is toegestaan worden er meer nieuwe bomen geplant dan gekapt. Zweden is daardoor één van de drie minst vervuilende landen ter wereld. De meeste Zweden wonen in het zuiden van het land waar de drie grootste steden, Stockholm, Göteborg en Malmö liggen, maar ze bezitten vrijwel allemaal een huisje ergens midden in de natuur om de weekends door te brengen.

Zelfs de steden zijn rijk aan bomen en parken. In Stockholm liggen bijvoorbeeld 38 parken die goed zijn voor een derde van de oppervlakte van de stad. Stockholm is gebouwd op 14 eilanden, waardoor je er altijd omgeven bent door water. Net buiten de stad ligt de adembenemend mooie archipel, gevormd door 24.000 eilanden. Een bezoek per boot aan deze scherenkust is een herinnering voor het leven.

Vanuit Stockholm kan je een meerdaagse cruise maken over het Götakanaal naar de elegante havenstad Göteborg. Je vaart op kanalen, op meren en langs eilandengroepen, en geen twee zijn hetzelfde. Vanaf de boot zie je de wereld voorbijglijden: dorpen met gekasseide straten en pastelkleurige huizen; oude kerken die banden hebben met het koningshuis; kastelen en grote landhuizen; roofvogels en libellen.

Elke dag krijg je wel een stukje Zweedse geschiedenis te zien, zoals een runesteen in de buurt van Lyrestad en vikingpalen in Stegeborg Fort (strategisch belangrijk voor de verdediging van de Hanzestad Söderköping); en indrukwekkende kerken zoals het nonnenklooster Vreta Kloster van rond 1100.

De steden zijn van geschiedenis doordrenkt en lijken veel te pittoresk om echt te zijn. Naast Vadstena zijn ook Trosa en Söderköping – kuuroord en marktstadje – ongelooflijk idyllisch. Je hebt er wandelpaden langs de rivier, gekasseide straten, oude kerken en pastelkleurige houten huizen, met daaromheen lelies, rozen en stokrozen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content