Shopaholics zullen het in Leeds ongetwijfeld naar hun zin hebben. De stad huisvest tal van winkelcentra die voor elk budget wat wils hebben. Bovendien wordt Leeds, sinds het beroemde Londense warenhuis Harvey Nichols er haar eerste deuren buiten Londen opende, ook wel het ‘Knightsbridge of the North’ genoemd.

Die vestiging van Harvey Nichols ligt in het bijzonder aantrekkelijke Victoria Quarter. In dit prachtig gerestaureerde, overdekte winkelparadijs vind je allerlei chique designerkleding en modemerken: van Karen Millen over Vivienne Westwood tot Ted Baker. Alles samen bevinden zich zo’n 75 winkels in de drie victoriaanse gaanderijen, die onder een reusachtig glas-in-loodraam liggen.

Vlakbij ligt de bruisende Kirkgate Market. Deze overdekte markt zou met zijn circa zevenhonderd kraampjes de grootste van Europa zijn. Zes dagen per week vind je er de meest verse, gevarieerde en kwalitatieve producten. Op bepaalde dagen zijn er meer gespecialiseerde kraampjes. Daarnaast telt Leeds nog een aantal andere markten zoals de Otley, Pudsey en Yeadon market.

Iets verderop ligt The Corn Exchange. Dit Victoriaanse gebouw, dat in 1864 in gebruik werd genomen als handelsplaats voor granen, is in 1990 in zijn oude glorie gerestaureerd. Voor het oorspronkelijke ontwerp tekende de jonge architect Cuthbert Broderick, die ook het stadhuis vormgaf. Tegenwoordig vormt het ovale gebouw the place to be voor foodies. Je vindt er zowel shops over koken als restaurants. Af en toe vinden er ook tentoonstellingen en concerten plaats. Rondom ligt The Exchange Quarter.

Een andere bekende winkelbuurt is Granary Wharf. Langs de waterkant kan je er genieten van een heel aantal unieke winkeltjes met hippe kleding. De volledig gerestaureerde buurt is een prima alternatief voor de winkelstraten met de al te bekende merken. Je vindt er ook enkele outlets.

Maar ook buiten deze gebieden biedt Leeds nog heel wat winkelvertier. Bij mooi weer is het aangenaam vertoeven in de brede winkelstraten waar voetgangers koning zijn. Is het slecht weer, dan kan je naar één van de centraal gelegen winkelcentra zoals het Merrion Centre, Headrow Centre, Leeds Shopping Plaza en St Johns Centre. Maar ook naar The Light, dat onderdak biedt aan een grote bioscoop. En naar Headrow Shopping Centre, waar vooral een erg uit de kluiten gewassen sport- en muziekwinkel in het oog springen. En tenslotte naar White Rose Shopping Centre, waar je heel wat outlet stores vindt.

Alles samen telt Leeds zo’n duizend winkels. Voor elk wat wils dus. De stad beantwoordt dan ook aan het cliché: “You can shop till you drop”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content