Wat moet je zien?

London heeft duizend bezienswaardigheden. Wij selecteerden de absolute top-10.

Westminster Abbey is als Gotisch bouwwerk uit de elfde eeuw is een echte aanrader. Het is de plaats waar alle Engelse royals begraven worden en je treft er dan ook veel sombere grafmonumenten aan. De akoestiek in deze kerk bezorgt je kippenvel.

Het House of Parliamant omvat de ‘House of Commons’ en de ‘House of Lords’. Het bekendste aan dit gebouw is de Big Ben, de klokkentoren die bij de ‘Houses of Parliament’ hoort. Dicht bij het parlement ligt ook Downing Street, waar de ambtswoning van de premier gevestigd is.

In het centrum van de stad vinden we dit plein met het beeld van admiraal Nelson, die in de negentiende eeuw de zeeslag bij Trafalgar won. Aan de noordzijde van Trafalgar Square ligt de National Gallery, waar ze een indrukwekkende verzameling kunstvoorwerpen bezitten. De toegang is gratis en is het museum is dus zeker een aanrader.

De geschiedenis van Buckingham Palace gaat terug tot in 1761, toen koning George III het Buckinghamhouse kocht. Pas in 1820 besloot George IV er een paleis (Buckingham Palace) van te maken. Victoria was de eerste bewoonster. Het voorplein, de poorten en de omheining stammen pas uit 1911. Het bijwonen van de aflossing van de wacht is hier zeker een must.

Het British Museum is het oudste museum ter wereld. Het gebouw is ongelooflijk groot en het is dus onrealistisch om alles gezien te willen hebben. Aanraders zijn de collectie Egyptische mummies, de Assyrische schatten of een 2000 jaar oud gebalsemd lichaam.

Als alternatief voor deze oude knar, is er het immense Tate Britain. Daar tref je een indrukwekkende verzameling historische Britse kunst aan zoals Turner, Blake, Gainsborough, …. Tate Modern sluit aan bij de Tate Britain maar brengt een grote verzameling uit de periode van 1900 tot nu. We vinden er werken van Dali, Matisse, Picasso, … Het museum is gevestigd in een oud industrieel gebouw met een schoorsteen van 99 meter hoog.

St.Paul’s Cathedral werd gebouwd door Cristopher Wren tussen 1675 en 1710 op de plaats waar vroeger twee andere kathedralen stonden. Het is de tweede grootste kathedraal ter wereld, na de Sint-Pieters in Rome. Let hier op de ‘whispering gallery’. Volgens de legende worden de woorden die daar gesproken worden over de hele kathedraal verspreid.

Covent Garden was vroeger een vruchtbaar weiland eigendom van Westminster Abbey. Daarna werd het een fruit-en groentenmarkt, terwijl het nu eigenlijk een plaats is vol winkeltjes en trendy bars. De markt is verkeersvrij en biedt zo plaats aan vele straatartiesten.

Hyde Park heeft nog dienst gedaan als koninklijk jachtterrein, het was ooit een plaats waar duels en executies uitgevoerd werden en tijdens Wereldoorlog II was het een groot weiland. Nu is het één van de gezelligste parken van Londen geworden. In Hyde park vinden we ook de bekende Speaker’s Corner. Iedereen die de behoefte voelt om zijn boodschap luid en uitgebreid te verkondigen, kan hier op zondag zijn gang gaan.

Madame Tussaud’s is één van de meest bekende musea van Londen. Het omvat de bekendste verzameling wassen beelden van bekende dames en heren. Denken we maar aan de beelden van Marilyn Monroe en James Dean.

In de Tower of London bevinden zich de kroonjuwelen, bewaakt door de bekende Beefeaters. Het gebouw heeft al verschillende functies gehad: van burcht, over gevangenis tot zoo. In het gerestaureerde deel van de toren zijn er begeleide rondleidingen. In de nabijheid van de Tower vinden we ook de Towerbridge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content