Wat moet je zien?

Wellicht de beroemdste en populairste toeristische attractie van Edinburgh en Schotland én de reden van Edinburghs bestaan: het Edinburgh Castle. Hier worden de Schotse kroonjuwelen en de ‘Stone of Destiny’ bewaard.

Op het hoogste punt van Castle Rock staat de piepkleine St Margaret’s Chapel, het oudste gebouw van Edinburgh, opgericht in 1076. Niemand weet wanneer het eerste fort er kwam, maar archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat de plaats al in 900 voor Christus werd bewoond.

Het kasteel speelde een cruciale rol in de geschiedenis van Schotland. Het diende als verblijfplaats van vorsten, militaire burcht en regeringszetel. Het is nu de basis van het Britse leger in Schotland. Het spectaculaire panorama is er zeker de moeite waard.

De Royal Mile is zo’n anderhalve km lang en kreeg haar naam in de 16e eeuw toen de koning de weg gebruikte om zich van het kasteel naar het paleis in Holyrood te verplaatsen. De straat bestaat uit vier delen: Castlehill, Lawnmarket, High St en Canongate.

Langs de Royal Mile vallen de hoge gebouwen op. Door de beperkte stadsomwallingen waren de inwoners verplicht om in de hoogte te bouwen, soms tot 14 verdiepingen hoog. Dieven, handelaars, edellieden, allen leefden ze wang aan wang naast elkaar.

Nu wordt het straatbeeld vooral gekenmerkt door een resem souvenirwinkeltjes en door meutes toeristen, maar sla eender welk zijstraatje in en je wordt betoverd door prachtige uitzichten over de heuvels en de zee.

De belangrijkste winkelstraat van Edinburgh is Princes Street. De winkels zijn gebouwd aan één kant van de straat zodat je een prachtig uitzicht hebt op het middeleeuwse kasteel. Denk dus niet dat Princes Street maar half af is… Aan de andere kant van de straat liggen de mooie Princes Street Gardens.

Op de hoek van Waverly Bridge en Princes Street is er de Princes Mall, een winkelcentrum met boetieks en eetgelegenheden. Een groot deel van dit gebouw zit ondergronds. Helemaal bovenaan vind je het toeristische informatiecentrum.

Holyrood is het Buckingham Palace van Edinburgh en pleisterplaats van de Britse koninklijke familie wanneer ze in Schotland verblijft. Het paleis is historisch sterk geassocieerd met Mary Queen of Scots. In één van de vertrekken had één van Schotlands meest beruchte moorden plaats. David Rizzio, secretaris en minnaar van Mary, werd onder haar ogen vermoord door 4 Schotse edellieden.

De Royal Botanic Gardens kwamen er in 1670. Hier staat het grootste palmhuis in het Verenigd Koninkrijk en je vindt er zeldzame planten van over heel de wereld. Er is ook een fantastische rotstuin en Chinese collectie.

Het Scotch Whisky Heritage Centre is letterlijk een vat vol plezier. Je gaat aan boord van een elektrisch aangedreven whiskyvat dat je door 300 jaar whisky brouwen voert. Je ziet, voelt, hoort en ruikt whisky tijdens de reis door “The Water of Life”! Op het einde van de rit zit er een gratis glas in voor iedereen.

Op de Royal Mile staat de Outlook Tower. Binnen in de koepel van dit 17de eeuwse huis laat de ronddraaiende Camera Obscura panoramische, bewegende beelden van de stad zien. De ‘camera’ is van 1850 en functioneert een beetje zoals een periscoop.

Lenzen en spiegels worden gebruikt om een live beeld van de stad op een groot horizontaal scherm te projecteren. Je kunt inzoomen op nietsvermoedende voorbijgangers op Princes Street, wat soms voor hilarische momenten zorgt. Op weg naar boven, kun je de grootste collectie 3-D beelden van Europa zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content