Tentoonstellingen 2008-2009

Only in London: 15 mei 2009 – 13 september 2009

Design Museum – Shad Thames – Londen SE1

Londen is een creatieve hoofdstad die voortdurend verandert. Het Design Museum organiseert een tentoonstelling ter ere van Londen en zijn vele mogelijkheden. Alle disciplines komen aan bod: grafische kunst, vastgoed, consumptieartikelen, architectuur en mode. Only in Londen ondervraagt grote designers over belangrijke of opmerkelijke realisaties voor de stad en hoe zij dit zouden verbeteren. Een nieuwe manier om te kijken naar de dubbelbussen, rode lichten, taxi’s, bars of Trafalgar Square.

Richard Long: Heaven and Earth: 3 juni 2009 – 6 september 2009

Tate Britain – Millbank – Londen SW1

Deze tentoonstelling is de eerste grote retrospectieve gewijd aan Richard Long sinds 18 jaar en brengt het oeuvre van de kunstenaar samen over 40 jaar. 80 werken, sculpturen, foto’s, en teksten tonen de radicale manier aan waarop Long de relatie tussen kunst en landschap herdacht.

Futurism: juni 2009 – september 2009

Tate Modern – Bankside – Londen SE1

Het futurisme is een hyperimpressionistische schilderstroming, in Italië ontstaan . De dichter-schrijver Filippo Tommaso Marinetti wordt gezien als de grondlegger. In de tentoonstelling zijn werken te zien van: Umberto Boccioni, Gino Severini, Carlo Carrà, Giacomo Balla, Pablo Picasso, Georges Braque, Sonia Delaunay, Raymond Duchamp-Villon, Natalya Gontcharova, Wyndham Lewis, Jacob Epstein…

Per Kirkeby: juni 2009 – september 2009

Tate Modern – Bankside – Londen SE1

Het Tate organiseert een tentoonstelling over het werk van de Deense kunstenaar Per Kirkeby en staat stil bij enkele sleutelmomenten uit zijn carrière: zijn semiabstracte schilderijen uit de jaren 80, zijn schilderijen geïnspireerd op de pop van de jaren 60, zijn zwarte doeken, zijn sculpturen en zijn monumentale doeken.

Turner and the Masters: 23 september 2009 – januari 2010

Tate Britain – Millbank – Londen SW1

Deze tentoonstelling vergelijkt de werken van Turner met de grootmeesters die hem wilden nabootsen, met hem wilden concurreren, of hem overtreffen. Turner is zonder twijfel een grootmeester van de landschapskunst, en dat blijkt uit de 100 werken van onder andere Turner, Claude, Canaletto, Ruisdael, Van de Velde, Poussin, Rubens, Rembrandt, Constable, Bonington.

Sold Out: 1 oktober 2009 – 17 januari 2010

Tate Modern – Bankside – Londen SE1

Sold Out is een herlezing van de popart en zijn erfenis. Niet alleen de pop komt aan bod, maar ook de manier waarop enkele belangrijke kunstenaars uit de periode hun eigen ‘handelsmerk’ hebben gecreëerd, en zich gestort hebben op de promotie en de marketing ervan. Kunstenaars die te zien zijn in deze tentoonstelling: Andy Warhol, Jeff Koons, Takashi Murakami, Richard Prince, David Hammons, Martin Kippenberger en Damien Hirst.

Turner Prize 2009: 6 oktober 2009 – januari 2010

Tate Britain – Millbank – Londen SW1

De Turner Prize, waarvan de naam hulde brengt aan de grote schilder J.M.W. Turner, is een hedendaagse kunstprijs die voor het eerst uitgereikt werd in 1984. Tegenwoordig geldt de prijs als de meest prestigieuze erkenning in Europa op het gebied van visuele kunsten. De winnaar zal worden gekozen door een jury van experts in december 2009.

John Baldessari: Pure Beauty: 13 oktober 2009 – 10 januari 2010

Tate Modern – Bankside – Londen SE1

De Californische kunstenaar John Baldessari (1931) wordt beschouwd als een belangrijke conceptuele kunstenaar. Dankzij het Tate krijgt hij zijn eerste grote tentoonstelling. Met veel humor en ironie stelt Baldessari de regels van de kunst in vraag. De 150 tentoongestelde werken (foto’s, teksten, video…) bewijzen dit.

SCHILDERKUNST

Unveiled: New Art from the Middle East: 30 januari 2009 – 6 mei 2009

Saatchi Gallery – Duke of York’s HQ – King’s Road – Londen SW3

De in oktober vernieuwde Saatchi Gallery start met zijn tweede grote tentoonstelling, Unveiled, New Art from the Middle East. Deze tentoonstelling toont het werk van 20 talentrijke kunstenaars uit het Midden-Oosten. Precies omdat deze regio het speeltoneel is geweest van geopolitieke strubbelingen, is de hele wereld in de ban van de merkwaardige kunstenaarsscène daar.

Van Dyck and Britain: 18 februari 2009 – 17 mei 2009

Tate Britain – Millbank – Londen SW1

De tentoonstelling toont de werken van Antoon van Dyck in het Groot-Brittannië van de 17e eeuw en werpt licht op zijn invloed op het culturele en artistieke leven van het land onder het bewind van Charles I. Portretten, miniaturen, tekeningen en etsen staan naast werken van kunstenaars die hij direct beïnvloed heeft en verduidelijken zijn baanbrekende aanpak van de portretkunst.

Picasso : Challenging the Past: 25 februari 2009 – 7 juni 2009

National Gallery – Trafalgar Square – Londen WC2

Zestig van de belangrijkste werken van Picasso worden in de National Gallery geconfronteerd met de schilders die hem hebben geïnspireerd: El Greco, Velasquez, Goya, Rembrandt, Delcroix, Ingres, Manet en Cézanne. Deze tentoonstelling kwam tot stand door samenwerking met Réunion des Musées Nationaux, Parijs, Musée National Picasso, Parijs, het Louvre en Musée d’Orsay.

Gerhard Richter Portraits: 26 februari 2009 – 31 mei 2009

National Portrait Gallery – St Martin’s Place – Londen WC2

Gerard Richter wordt beschouwd als één van de baanbrekers van de hedendaagse kunst, vooral gewaardeerd voor zijn figuratief werk gebaseerd op foto’s en abstracte schilderwerken. Deze tentoonstelling richt zich speciaal op de portretten en silhouetten uit zijn werk van de jaren 60 tot nu, die de grote verscheidenheid van zijn oeuvre illustreren. De tentoonstelling herbergt ook ’48 portraits’, een nieuwe installatie ter ere van een hele reeks historische figuren.

Utagawa Kuniyoshi (1798-1861): 21 maart 2009 – 7 juni 2009

Royal Academy of Arts – Burlington House, Piccadilly – Londen W1

Utagawa Kuniyoshi (1798-1861) wordt beschouwd als één van de belangrijkste Japanse kunstenaars, die, naast Katsushika Hokusai en Utagawa Hiroshige, de kunst in de 19e eeuw in Japan domineerde. Meer dan 150 werken van deze tentoonstelling plaatsen Kuniyoshi als een meester van de fantasie in de schilderkunst. Bovendien kun je bewonderen hoe inventief deze kunstenaar werkte, dat bewijst zijn vernuftig gebruik van triptieken.

International Baroque: 4 april – 19 juli 2009

Victoria & Albert Museum – Cromwell Road – Londen SW7

Exuberant, overversierd en theatraal, barok is synoniem voor rijkdom, luxe en extravagantie. De barokstijl werd geboren in Italië in de jaren 1620 en heeft de Europese kunst, het design en de architectuur gedurende meer dan 150 jaar gedomineerd. De stijl werd zelfs naar Latijns-Amerika, Azië en de gebieden rond de Stille Oceaan geëxporteerd. Deze tentoonstelling verenigt kunst, architectuur van de Baltische Zee tot Sri Lanka.

Corot to Monet: 8 juli 2009 – 20 september 2009

National Gallery – Trafalgar Square – Londen WC2

De National Gallery put uit zijn eigen collectie en stelt zo een tentoonstelling samen over Franse landschapskunstenaars, van het einde van de 18e eeuw tot 1874, het jaar van de eerste impressionistische tentoonstelling. Jean-Baptiste-Camille Corot opent de tentoonstelling met Pierre-Henri de Valenciennes en Simon Denis. De school van Barbizon wordt vervolgens voorbeeldig voorgesteld met werken van Théodore Rousseau, Jean-François Millet en Marcisse-Virgilio Diaz de la Peña. Monet en zijn werken uit 1870 sluiten de tentoonstelling.

The Sacred Made Real: Spanish Painting & Sculpture 1600 – 1700: 21 oktober 2009 – 24 januari 2010

National Gallery – Trafalgar Square – Londen WC2

Hoewel de Spaanse religieuze kunst van de 17ee eeuw relatief goed gekend is, zijn de polychrome sculpturen uit die tijd nog nooit tentoongesteeld. ‘The Sacred Made Real’ toont een praktijk die essentieel deel uitmaakte van de ontwikkeling van kunst in Spanje: schilderen op sculpturen. Deze twee kunstvormen komen gezamenlijk aan bod in de polychrome sculpturen die werden gemaakt in opdracht van religieuze leiders, en die de Spaanse kunstenaars dwongen om hun talenten te bundelen.

Kienholz’s Hoerengracht: 18 november 2009 – 21 februari 2010

National Gallery – Trafalgar Square – Londen WC2

De Hoerengracht (1983/88) van de Amerikaanse kunstenaars Ed en Nancy Kienholz, die in Berlijn wonen, is een installatie die het rode kwartier in Amsterdam nabootst. Geïnspireerd op de Vlaamse meesters van de 17e eeuw, wil deze installatie de ambiance van de straatjes in Amsterdam tot hun volle recht brengen. Het werk van de Kienholz is een referentie voor de meeste hedendaagse kunstenaars onder wie Mike Kelley, Paul McCarthy, Mike Nelson en Damien Hirst.

ANDERE TENTOONSTELLINGEN

Shah Abbas, the remaking of Iran: 19 februari 2009 – 14 juni 2009

British Museum – Great Russell Street – Londen WC1

Deze tentoonstelling handelt over het Iran van de 17e eeuw, dat toen onder de heerschappij stond van een zijn invloedrijkste leiders ooit: sjah Abbas (regeerde van 1587-1629). Na een woelige periode met een burgeroorlog en vijandelijke invallen slaagde hij erin om rust te brengen in Iran, de economie weer op de rails te zetten door commerciële banden met Azië en Europa te smeden en om de islam te doen openbloeien. De tentoonstelling bewijst zijn invloed op de samenleving, de godsdienst en de kunst van zijn land.

Wallace & Gromit present… A World of Cracking Ideas: 27 maart 2009 – 31 oktober 2009

Science Museum – Exhibition Road, South Kensington – Londen SW7

Een havermoutkanon, een konijnenstofzuiger, een wasmachine voor dieren, … Wallace is bekend voor zijn gek-geniale uitvindingen. Samen met Gromit gidst hij de bezoekers doorheen een wereld van beroemde uitvindingen en toont hoe een eenvoudig idee kan uitgroeien tot een onmisbaar huidhoudtoestel. Deze tentoonstelling is bijzonder geschikt voor een gezinsuitstap en schijnt een licht op de belangrijkste uitvindingen van de mensheid, van de boekdrukkunst tot de gsm.

Garden and Cosmos: the Royal Paintings of Jodhpur: 28 mei 2009 – 23 augustus 2009

British Museum – Great Russell Street – Londen WC1

In het British Museum staat de zomer van 2009 in het teken van India. ‘Garden and Cosmos’ richt zich op de schilderkunst aan het hof van Jodhpur in de regio rond Rajasthan in de 18e eeuw en het begin van de 19ee eeuw. De tentoonstelling toont 55 nooit tentoongestelde werken van de Mehrangarh Museum Trust in Jodhpur, die werd opgericht door de huidige maharadja Gaj Singh II. De werken tonen het leven in het paleis, de geneugten van het koninklijk hof en de lange regeerperiode van Man Singh (1803-43).

Moctezuma: 24 september 2009 – 24 januari 2010

British Museum – Great Russell Street – Londen WC1

In het kader van een reeks tentoonstellingen over macht en rijken, onderzoekt het British Museum het keizerrijk van Montecuzoma II, de laatste verkozen keizer van de Azteken. Montecuzoma consolideerde de suprematie van de Azteken, van de Golf van Mexico tot aan de kust van de Stille Oceaan in het begin van de 16e eeuw. Met de komst van de Spanjaarden in 1521 zag hij echter met eigen ogen hoe zijn beschaving ten onder ging aan een nieuwe orde, die de grondslag legde voor het moderne Mexico. De tentoonstelling belicht deze bewogen periode en de mythische leider Montecuzoma aan de hand van nieuwe archeologische vondsten.

Maharaja: the Splendour of India’s Royal Courts : 10 oktober 2009 – 17 januari 2010

Victoria & Albert Museum – Cromwell Road – Londen SW7

Het woord maharadja (letterlijk de grote koning) roept feeërieke en extravagante beelden op. Het gouden tijdperk van de maharadja’s begint na de val van het Mogol Rijk in het begin van de 18e eeuw. De tentoonstelling opent met deze conflictperiode en rondt af met het einde van de Britse overheersing in 1947 en met het ontstaan van India en Pakistan.

Quilts : 20 maart 2010 – 18 juli 2010

Victoria & Albert Museum – Cromwell Road – Londen SW7

De kunst van patchwork of quiltmaking is een Britse traditie die over de jaren heen over heel de wereld navolging vond. Het V&A stelt zijn unieke collectie van oude quilts tentoon, elk met hun eigen regionale details en evolutie naargelang van de sociale en culturele context.

Samenstelling: Eurostar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content