Leeds wordt ook wel eens het ‘Londen van het Noorden’ genoemd. Op bepaalde vlakken kan de voormalige industriestad misschien wedijveren met de Britse hoofdstad, maar voor andere gaat de vergelijking niet echt op.

Leeds is vooral een stad van ontspanning. Overdag, tijdens het winkelen. Maar ook ’s avonds en ’s nachts, in de pubs en clubs. Qua cultuur valt er in de stad zelf niet echt veel te beleven. Al hebben de autoriteiten wel een poging gedaan om de stad cultureel aanlokkelijker te maken. Zo ligt het Royal Armouries-museum in Leeds en niet in Londen.

Waar de meerwaardezoeker wellicht wél aan zijn trekken komt, is in één van de vele landhuizen in de directe omgeving van Leeds. Zo ligt Temple Newsam op de ring en Nostell Priory op een dik halfuur rijden. Maar de prijs van meest indrukwekkende landhuis in de omgeving gaat zonder twijfel naar Harewood House.

Eén van de geliefkoosde bezigheden van de Britten is om er op zondag en bij goed weer met de hele familie én de picknickmand voor dagje op uit te trekken naar ’the countryside’. Na hun bezoek zitten ze dan in het gras in de tuinen rond de landhuizen.

Dat Leeds een erg levendige stad is, dankt ze wellicht aan de kleine 100.000 studenten van de drie universiteiten die er vertoeven. Ze wonen vooral in de buitenwijk Headingley en fleuren het uitgaansleven letterlijk op. Zo vormt de Otley Run één van hun favoriete bezigheden: van in de vroege namiddag doen ze helemaal verkleed een kroegentocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content