Hoe geraak je er ?

Je kan op heel wat verschillende manieren naar Londen. Maar de laatste jaren is de Eurostar uitgegroeid tot dé meest snelle en eenvoudige verbinding. Zeker nu de treinen toekomen in het volledig vernieuwde St Pancras International-station in hartje Londen. Dat werd door het Amerikaanse Newsweek zelfs uitgeroepen tot het mooiste station ter wereld.

In het victoriaanse station stoppen zes metrolijnen, die bezoekers naar alle delen van de stad brengen. In de onmiddellijke omgeving is er bovendien aansluiting naar de rest van het land via zeven spoorwegmaatschappijen.

Dankzij de Kanaaltunnel spoor je in minder dan twee uur naar de Britse hoofdstad vanuit Brussel-Zuid. Er zijn tot tien CO2-neutrale treinen per dag. Bovendien geldt je Eurostar-ticket ook voor je reis tussen gelijk welk Belgisch station en Brussel-Zuid.

Al kan je natuurlijk nog steeds kiezen voor het vliegtuig. In de omgeving van Londen liggen maar liefst vijf luchthavens. De grootste, op ongeveer 24 kilometer van het centrum, is Heathrow. Van daaruit zijn er verschillende manieren om het centrum te bereiken. De meest efficiënte is de Heathrow Express. Om het kwartier vertrekt er een trein vanuit één van de twee metrostations in Heathrow. De rit duurt ongeveer twintig minuten. Een goedkopere optie is de metro van de Piccadilly line. Deze tubes rijden ook erg frequent, maar een reis duurt ongeveer vijftig minuten. Tenslotte kan je ook de bus naar het centrum nemen. De Airbus A2 doet twee keer per uur alle terminals van Heathrow aan. Het is handig voor je baggage, maar het duurt wel lang: 1 uur en 45 minuten.

Een tweede optie is Gatwick Airport, op vijftig kilometer van Londen. Ze is door drie treinlijnen verbonden met het centrum. De snelste is de Gatwick Express, die pendelt tussen de luchthaven en Victoria Station. Deze trein rijdt 24 uur op 24, al rijdt er ’s nachts maar één per uur. De rit duurt ongeveer 35 minuten. Ook de Connex South Central rijdt naar Victoria Station. Het duurt iets langer, maar is ook goedkoper. Tenslotte is er de Thameslink en de goedkope Airbus A5, die je in 90 minuten naar het centrum brengt.

Ook Luton Airport ligt op zo’n vijftig kilometer van het centrum van de stad. Dicht bij de luchthaven is er een treinstation, maar je moet eerst een busje nemen om daar te geraken. Van hier vertrekt iedere 5 à 10 minuten een trein naar het centrum. Dat duurt ongeveer 40 minuten. Goedkoper is de busdienst Green Line 757, die tot aan het Victoria Station rijdt. Hou er echter wel rekening mee dat je er ongeveer 90 minuten over doet.

Nog iets verder van Londen, op zo’n zestig kilometer, ligt Stansted Airport. De snelste manier om van daaruit in Londen te geraken is de Stansted Express. In 45 minuten brengt die je tot Liverpool Station. Een bus brengt je van Stansted tot in Victoria Station.

Tenslotte heb je Londen City Airport, die in de rand van het stadscentrum ligt. Je kan er de shuttlebus richting centrum nemen. Die brengt je in een half uur tot aan Liverpool Street.

Vanuit elke luchthaven kan je natuurlijk ook met de taxi naar de stad, maar dat is niet zo goedkoop.

Een derde optie om Londen te bereiken is de ferry. Maar dan moet je wel eerst tot in Oostende, Zeebrugge of Dover reizen. Aan de andere kant van het water kan je dan de trein tot Londen nemen. Vrij ingewikkeld dus en alles bij elkaar meestal niet goedkoper dan een Eurostar-ticket.

Tenslotte kan je ook gewoon zelf met de auto naar Londen rijden. De afstand Brussel-Londen bedraagt iets meer dan driehonderd kilometer. Aangezien je in Dover het Kanaal over moet, reken je voor je trip best op zo’n vijf uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content