Eten & drinken

Aan het Britse koloniale verleden dankt Londen zijn inwoners uit alle hoeken van de wereld. En die smeltkroes van nationaliteiten uit zich natuurlijk ook in de restaurants. Zo is de Indische keuken de meest populaire van Engeland. Het oudste Indische restaurant van heel het Verenigd Koninkrijk vind je op Regent Street.

Al sinds 1926 kan je bij Veeraswamy terecht voor klassiek Indisch eten en meer eigentijdse creaties. Het restaurant rekruteert zijn koks, die elk hun eigen specialiteiten hebben, in de verschillende regio’s van India. Daardoor kan je in Veeraswamy gerechten eten die je soms zelfs nergens in India in een restaurant vindt.

Het restaurant ligt in één van de twee zogenaamde ‘food quarters’ van Regent Street: Heddon Street en Swallow Street. In die zijsteegjes zijn de culinaire geneugten van zowat de hele wereld vertegenwoordigd. Van het Franse Aubaine over het Italiaanse Piccolino en het Japanse Yoshino tot het Argentijnse Gaucho. En ook Zwitserland is er sinds kort vertegenwoordigd.

Al serveert Tibits geen typische raclette, maar wel vegetarisch eten in alle vormen, kleuren en smaken. Met invloeden uit de Aziatische, Indische en mediterrane keuken. En ook na het eten blijven heel wat Londenaars plakken in één van de twee zijstraatjes. In de zomer spelen er soms DJ’s buiten, zodat het steegje een soort discotheek in openlucht wordt.

Typisch Engels

Een andere buurt die bekend staat om zijn restaurants is Covent Garden. Zo ligt onder meer het oudste restaurant van Londen, Rules, vlakbij. Ook heel wat kunstenaars komen er over de vloer. Je kan er terecht voor typisch Britse gerechten. Want al heeft de Britse keuken niet echt een goede reputatie, toch kan een traditioneel Engels ontbijt met ei, spek, bloedworst en bonen in tomatensaus echt wel smaken.

Ook typisch Engels is Fish and chips. De traditionele gefrituurde vis en dikke frieten werden vroeger in krantenpapier gewikkeld en zo mee genomen. Vooral in de Londense pubs staat het gerecht meestal op de kaart. Britten drinken er gewoonlijk een lager, de Britse pils, bij. Andere traditionele gerechten op de kaart in de pubs zijn bangers en mash, of worstjes en aardappelpuree, en het Brits-Indiase chicken tikka masala.

Wil je inpikken op de Britse tradities, dan schuif je in de namiddag aan voor een ‘afternoon tea’. Voor die thee of eventueel koffie met een hapje kan terecht in de gewonere cafés, maar ook in de chiquere bars van de grote hotels zoals het The Ritz.

Bekende koks

Tenslotte hebben ook enkele bekende tv-koks hun culinaire stek in Londen. Zo leidt Jamie Oliver elk jaar vijftien werkloze jongeren op tot kok in zijn restaurant Fifteen. En kan je proeven van de Italiaanse delicatessen in een van de winkels, restaurants of cafés van Carluccio. De ‘flagship store’ ligt bij Covent Garden. En in de Britse hoofdstad kan je ook in één van de (sterren)restaurants van Gordon Ramsey aan tafel schuiven.

Meestal bevat de rekening in de restaurants al een bedieningstoelage van 10-15 procent. In dat geval hoef je geen fooi te geven, anders verwacht het personeel een fooi van ongeveer tien procent.

Nachtleven

Londen is bezaaid met trendy clubs en gezellige pubs. Soho is nog altijd de place te be voor clubbing & lounges. Andere hot spots blijken de buurt Notting Hill/Ladbroke Grove of Old Street/Shoreditch te zijn. Klassieke pubs vind je ook in Camden, Angel, Brixton en Clapham.

Hoewel de eeuwenoude (strenge) sluitingsuren afgeschaft zijn, houden heel wat pubs zich nog aan de oude regelingen. De meeste gaan om 23 uur dicht en op zondag om 22.30 uur.

De clubs gaan pas open rond 22 uur en een avondje stappen eindigt in de week gewoonlijk om 2 of 3 uur ’s morgens. In het weekend zijn de clubs open tot 5 uur en sommige zelfs tot ’s morgens vroeg.

Om uit de vlooien wat de moeite is in het uitgangscircuit is het magazine Time Out aanbevolen. Je kunt dit ook via de website raadplegen.

Links

Eten in Londen

Eten in Londen (Visit Britain)

Goedkoop eten in Londen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content